Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ŽUPANIJSKI SUD

Porezniku Penavi i poduzetniku osumnjičenom da ga je podmitio istražni zatvor

Autor: Hina

17.06.2023. 17:12
Porezniku Penavi i poduzetniku osumnjičenom da ga je podmitio istražni zatvor

Foto: Josip Regović/PIXSELLSudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u subotu istraži zatvor za voditelja Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slavišu Penavu i poduzetnika Denisa Bilića osumnjičenog da je Penavi dao 2500 eura mita. Na prijedlog tužiteljstva obojici je istražni zatvor određen zbog mogućnosti ponavljanja nedjela, a Penavi i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Penavin odvjetnik Milko Križanović kazao je da je Penava zatražio udaljenje s dužnosti u Poreznoj upravi. Obojica su, kako se doznaje, u svojoj obrani porekli krivnju.


Ne navodeći identitete policija i Uskok ranije su izvijestili da je Penava od početka studenoga 2021. do 18. ožujka 2022. s Bilićem, koji je u jednoj tvrtki bio angažiran za uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravke PDV obrazaca, dogovorio da će za novčanu nagradu poduzeti sve potrebno da se deblokira račun te tvrtke.
Također, trebao je omogućiti i uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga i njihovo usklađenje s podacima Porezne uprave.


Sukladno tom dogovoru Penava je, kao protuuslugu za nagradu od 2500 eura koju mu je Bilić predao 3. prosinca 2021., od voditelja ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o radnjama koje ta tvrtka treba poduzeti kako bi se realizirala žurna deblokada računa.


Također, tražio je i informacije koju dokumentaciju i ispravke treba dostaviti te podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima tog trgovačkog društva.


Te je podatke Penava potom dostavljao Biliću, kao i podatke iz informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za tvrtku koja je bila isporučitelj zainteresiranom društvu, a koji mu kao poreznom obvezniku nisu dostupni.


Ti su podaci potom korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga zainteresiranog društva i za ispravke PDV obrazaca prema Poreznoj upravi, što je sve omogućilo deblokadu računa društva od strane Porezne uprave i nastavak njegovog poslovanja, izvijestilo je tužiteljstvo.


Policija je izvijestila da je u sklopu kriminalističkog istraživanja na području Zagreba i Zadra, na nekoliko lokacija provela niz dokaznih radnji, pretraga osoba, domova, poslovnih prostora i vozila te je pronađena i privremeno oduzeta veća količina novca i korespondencije, kao i sredstva komuniciranja i računalna oprema koju su koristili osumnjičenici.