Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

reakcije na UHIĆENJA

Porezna uprava: Primanje mita predstavlja skandalozno i sramotno ponašanje

Autor: Hina

16.06.2023. 12:47
Porezna uprava: Primanje mita predstavlja skandalozno i sramotno ponašanje

Foto: Arhiva NLPorezna uprava u petak je priopćila da će surađivati s institucijama kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice, nakon što su Uskok i policija potvrdili da provode akciju u kojoj jeuhićen i službenik Središnjeg ureda Porezne uprave. Prema neslužbenim informacijama u petak su zbog korupcije uhićeni voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Središnjeg ureda Porezne uprave Slaviša Penava i Dražen Bilić iz područnog ureda Peščenica.


Porezna uprava ističe da primanje mita ili bilo koje drugo slično ponašanje predstavlja skandalozno i sramotno ponašanje, za koje ne može biti nikakvog opravdanja i prema kojem Porezna uprava ima nultu toleranciju. “Takvo ponašanje pojedinca nanosi nenadoknadivu štetu cijeloj Poreznoj upravi i svim službenicima koji savjesno i časno obavljaju svoje dužnosti”, navode u priopćenju.


Uskok je izvijestio da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje provodi PU bjelovarsko-bilogorska u koordinaciji s Uskokom,
Ističu da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.


Policija je priopćila da su PNUSKOK i bjelovarsko-bilogorska PU u koordinaciji s Uskokom jutros započeli realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.


“Osobe obuhvaćene ovim istraživanjem, koje se provodi na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave zadarske, pod nadzorom su policije, a jedna od njih je službenik u Središnjem uredu Porezne uprave.


U tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji te će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba biti podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku”, zaključila je policija.


Prema pisanju medija Penava je primio mito kako bi osigurao da se ne blokira račun jedne tvrtke. Jutarnji list piše da je riječ o računu tvrtke koji je Fina trebala blokirati na zahtjev Porezne uprave pa se Penava angažirao kako bi “spasio” ili odgodio blokadu.


No, kako to nije bilo u njegovu djelokrugu kontaktirao je Bilića iz područnog ureda Porezne uprave Peščenica i naložio mu da ne blokira račun tvrtke kojoj prijeti blokada, navodi dnevnik.