Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

POSJET WASHINGTONU

Ministar Filipović održao sastanak s ministricom energetike SAD-a

Autor: Portal ZL

17.06.2023. 16:32
Ministar Filipović održao sastanak s ministricom energetike SAD-a

Foto: Ministarstvo gospodarstvaTijekom službenog posjeta Washingtonu ministar Filipović održao je sastanak s ministricom energetike Sjedinjenih Američkih Država gospođom Jennifer M. Granholm, priopćeno je iz ministarstva.


“Nastavak je to suradnje nakon 4. ministarskog sastanka (P-TECC) koji je održan u Zagrebu 1. i 2. ožujka ove godine. Ministar Filipović izvijestio je ministricu Granholm o aktivnostima Republike Hrvatske koja aktivno sudjeluje u radnim skupinama za energetsku učinkovitost i OIE, sigurnost dobave energenata i radnoj skupini za kritičnu infrastrukturu.


Razgovarali su i o zaključcima prvog sastanka novoosnovane radne skupine posvećene geotermalnoj energiji koji je održan u Zagrebu, 23. svibnja pod supredsjedateljstvom SAD-a i Republike Hrvatske, a na kojem je predstavljen zakonodavni okvir Republike Hrvatske u području geotermalne energije, dosadašnja postignuća te potencijal koji Republika Hrvatska ima u tom podruju s naglaskom na aktualna javna nadmetanja za istražne prostore na teritoriju RH.
Imajući u vidu da je energetska politika neizostavni dio sigurnosne politike, pri čemu EU treba težiti daljnjoj diversifikaciji i jedinstvenoj europskoj energetskoj politici, na sastanku je naglašena važnost projekta LNG Krk te istaknut zajednički cilj da Republika Hrvatska podrži energetsku diversifikaciju za širu regiju kroz projekte kao što je Južna plinska interkonekcija za Bosnu i Hercegovinu.


Dvije strane istražile su mogućnosti jačanja suradnje u proizvodnji i distribuciji obnovljive energije. Ministrica Granholm pohvalila je hrvatski cilj da postigne neto nulte emisije do 2050. i pridruži se Globalnom dogovoru na emisije metana.


Ministrica Granholm izrazila je potporu aktivnostima Republike Hrvatske vezanih za obrade nisko i srednje radioaktivnog otpada i taljenja parogeneratora.


„Razgovarali smo o energetici u kontekstu brutalne ruske agresije na Ukrajinu i ovom prilikom ministrica Granholm izrazila je punu podršku svemu što radi hrvatska Vlada. Osobito je naglasila aktivnosti proširenja našeg LNG terminala na Krku, a sve kako bi postali ključan faktor kada govorimo o sigurnosti opskrbe plinom, ne samo Hrvatske već i naših susjednih zemalja“, izjavio je ministar Filipović nakon sastanka”, prenosi se u priopćenju.