Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

NOVI KRALJ

Charles na svojoj prvoj paradi 'Trooping the Colour' kao monarh

Autor: Hina

17.06.2023. 14:45
Charles na svojoj prvoj paradi 'Trooping the Colour' kao monarh

Foto: ReutersBritanski kralj Karlo III. u subotu je prvi put otkako je postao monarh primio službene rođendanske želje nacije u sklopu svoje prve parade ‘Trooping the Colour’. Od godine 1748. paradom pod nazivom ‘Trooping the colour’ obilježava se rođendan britanskoga suverena. Ta se ceremonija uvijek organizira druge subote u lipnju bez obzira na datum rođenja monarha. Karlo III. 75 godina će napuniti 14. studenoga, no rođendan britanskog suverena slavi se dvaput, privatno na dan rođenja i javno u lipnju.


Tradicija parade datira od vladavine kralja Đure II. koji ju je prvi put organizirao 1748., premda je bio rođen 30. listopada. Tadašnji je monarh spojio godišnji ljetni vojni marš s proslavom svoga rođendana.


Počast kralju Karlu na ovogodišnjoj su paradi odale najprestižnije pukovnije britanske vojske.
Prošlogodišnjoj svečanosti Karlo je prisustvovao kao zamjenik svoje majke, pokojne kraljice Elizabete II., no danas je u paradi sudjelovao i sam jašući na konju u vojnoj odori.


U paradi su mu se, jašući na konjima pridružili i ostali članovi kraljevske obitelji koji imaju čin pukovnika: princ William, princeza Ana i princ Edward, a kočijom su ulicama Londona prošle kraljica Camilla, i sama pukovnica Grenadirske garde, te Williamova supruga Kate kao pukovnica Irske garde. S majkom su u kočiji bili princ George (9), princeza Charlotte (8) i petogodišnji princ Louis.


Ovogodišnja je parada posebna zbog toga što će Britanci prvi put nakon 1986. svojega monarha moći pozdraviti dok jaše na konju u sklopu ceremonije ‘Trooping the Colour’.


Foto: Reuters


Naime, te je godine Elizabeta II. posljednji put sudjelovala u paradi jašući na svome konju, nakon čega se vozila u kraljevskoj kočiji.


U samoj paradi ove je godine sudjelovalo ukupno oko 1500 vojnika, a stotine gardista u stavu mirno čekale su kralja da im salutira i obavi ‘pregled’.


U tomu su mu se pridružili kraljevski pukovnici na konjima, uključujući kraljicu Camillu i Kate u kočiji.


Ove je godine na tribinama s pogledom na paradu bilo oko 8000 supruga, djevojaka i roditelja gardista i časnika koji su u njoj sudjelovali.


Ovogodišnja je parada posebna i po tomu što je u njoj prvi put od 1989. sudjelovalo svih pet pukovnija pješačke garde.


Na kraju parade Karlu se pridružuju kraljica Camilla i ostali viši članovi kraljevske obitelji, a potom monarh predvodi gardu na konju i kreće prema Buckinghamskoj palači odakle s balkona s ostalim članovima obitelji prati prelet RAF-ovih zrakoplova.


Među visokim uzvanicima su premijer Rishi Sunak, Edwardova supruga Sophie, suprug princeze Ane viceadmiral Tim Laurence i brojni visoki pripadnici britanske vojske.