Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

POLICIJA

Policija skreće pozornost na načine držanja životinja

Autor: Marin Smolčić

23.08.2023. 18:57
Policija skreće pozornost na načine držanja životinja

Foto: Marin SmolčićPrema zadnjim podacima Policijske uprave ličko-senjske u prvih sedam mjeseci ove godine na ovome području  evidentiran je 21 prekršaj držanja životinja bez nadzora u kojima je 12 osoba lakše ozlijeđeno, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 12 prekršaja, odnosno gotovo upola manje. Praćenjem stanja sigurnosti na području Policijske uprave ličko-senjske uočen je tako značajan porast prekršaja držanja životinja bez nadzora. Zato Policija skreće pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, nadzor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.


Potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.


U cilju reguliranja ove  problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima, definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede. Svi građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili da se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, mogu kontaktirati dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju. Policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljen svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima.