Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NOVI POKUŠAJ

Plenković uputio prijedlog Milanoviću oko VSOA-e, Medved ovlašten za pregovore

Autor: Hina

07.07.2023. 15:52
Plenković uputio prijedlog Milanoviću oko VSOA-e, Medved ovlašten za pregovore

Foto: / Photo: Davor Javorovic/PIXSELLPremijer Andrej Plenković uputio je u petak prijedlog, odnosno, kako je naveo, političku gestu predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću oko izbora novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), no i još jednom poručio kako s njim nema fizičkog sastanka bez isprike.


“Ovlašćujem potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, člana Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost, da s bilo kime koga odredi predsjednik Republike razgovara o predloženom kandidatu u moje ime, a to je brigadni general Mijo Validžić, i dogovore njegovo imenovanje”, rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon predstavljanja javnog poziva za izgradnju i opremanje škola iz NPOO-a.


Ako predsjednik Republike nastavi bojkotirati ovaj prijedlog ili ga ne želi uzeti u razmatranje, premijer predlaže da Medved, s bilo kim koga odredi Milanović, nađe ustavno i zakonito rješenje o tehničkom funkcioniranju VSOA-e nakon 10. srpnja, što je datum kada istječe mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu.
Plenković je istaknuo kako je to predložio jer nisu u poziciji da direktno komuniciraju o nasljedniku VSOA-e s obzirom na to da se predsjednik nije ispričao, a naveo je i kako je riječ o političkoj koncesiji i gesti jer je to pitanje koje treba raditi ministar obrane kojeg Milanović “bezobrazno ignorira”.


Nema ustavne krize


Premijer je ustvrdio kako ustavne krize nema, već postoji “lažna teza predsjednika Republike koji pretendira biti šef oporbe” te činjenica da je prijedlog Vlade putem ministra obrane Marija Banožića u veljači poslan u Ured predsjednika s imenom i prezimenom, odnosno da je riječ o časniku HV-a koji ima sve reference.


Dodao je kako je vlada učinila apsolutno sve kako bi predložila Validžića koji nije iz HDZ-a, nije politički angažiran, nego je iz sustava koji se bavi ovom temom.


“Predsjednik Republike bojkotira i samo razmatranje i očitovanje o konkretnom prijedlogu i prijeti svim časnicima Hrvatske vojske de facto umirovljenjem ako slučajno pristanu biti predloženi od strane ministra obrane, na primjer. To nije normalno”, rekao je premijer.


Ponovio je kako nema ustavne krize ni kršenja zakona te da je Vlada ispunila sve obaveze.


“Kriza ne postoji, prijedlog je na stolu, ako ima neki problem s prijedlogom, mi to želimo čuti”, rekao je.


Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je pozvao premijera da žurno održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e, a na što mu je Plenković poručio kako sastanka neće biti dok se Milanović ne ispriča.


Milanović je potom u obraćanju u izravnom televizijskom prijenosu rekao da političkim udarom na ustavni poredak i demokraciju Plenković Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke te ga pozvao da to ne radi inače će biti “prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima”.


Milanović zlorabi funkciju predsjednika države


Plenković je ocijenio kako je riječ o zlorabljenju javne funkcije predsjednika države, u smislu komunikacije, te ponovio kako je pretpostavka za njihov fizički susret isprika hrvatskoj javnosti, njemu, Vladi, članovima Vlade te članovima stranke kojima govori da su banda, lopovi i kriminalci.


“Iz principa ponavljam, dok nema isprike za sve te uvrede, nema fizičkog sastanka, ali to ne znači da nema usuglašavanja. Usuglašavanje može biti u pismenoj formi – razmjenom dopisa ili razgovorom ovlaštenih suradnika, što sam sad ponudio”, rekao je premijer, referirajući se na Medveda.


Milanovića je pozvao da “umjesto lažnih poslanica i uzbunjivanja javnosti bez ikakvog razloga” ozbiljno i u predviđenom roku, od kojeg je ostalo nekoliko dana, razmotri prijedlog koji su mu predložili s ciljem da Kinder dobije kvalitetnog nasljednika i da VSOA funkcionira zakonito i u interesu hrvatskih nacionalnih interesa.


“Ako ima problem s predloženim kandidatom, volio bih to čuti, koji je problem? Ima li nešto što zna o kandidatu, a mi ne znamo? Neka kaže. Pet mjeseci smo ga čekali da se očituje o kandidatu, on se očitovao nije”, kazao je.


“Taj politički narativ koji je on jučer iznio, ne bi li valjda uzburkao druge aktere, je netočan i praktički je jučer zlorabio svoju ulogu predsjednika Republike u analizi političkih poruka koje je uputio. Želim da hrvatska javnost toga bude svjesna”, rekao je Plenković.


Premijer je, između ostalog, ustvrdio da se komunikacija između institucija predsjednika i premijera može obavljati neposredno, ali pod uvjetom da je ona kulturna, normalna i suradljiva, no od predsjednika Republike nije stigla isprika, nego iznošenje niza lažnih tezi.