Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Premijer o EU

Plenković: Sjajnih deset godina u Europskoj uniji

Autor: Hina

01.07.2023. 11:20
Plenković: Sjajnih deset godina u Europskoj uniji

Foto: Davor KovačevićDeset godina članstva u EU bilo je sjajnih deset godina za razvoj Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković u subotu gostujući u emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija. Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u Europsku uniju.


“Mislim da je ovih deset godina bilo sjajnih deset godina za razvoj Hrvatske”, rekao je Plenković podsjetivši da je Hrvatska među 15 zemalja koje su u NATO-u, EU-u, šengenu i europodručju.


“Ne možemo biti više u jezgri nego što jesmo. To je bila odlučnost naše proeuropske politike, prije svega HDZ-a kao glavne stranke u vladajućoj koaliciji, i svih reformi koje smo poduzeli ovom sedmogodišnjem mandatu”, istaknuo je.
“Znam da moramo još puno učiniti u nizu područja, ali to moraju svi. Imaju i drugi problema, i oni koji su osnivači imaju problema.”


Kazao je kako je Hrvatska dobila 25 milijardi eura za ovo desetljeće lovljenja koraka sa zemljama srednje i istočne Europe.


Po njegovim riječima, 2016. godine apsorpcija prošlog financijskog okvira je bila 9 posto, danas je 124. Što se tiče Fonda solidarnost, alokacija je bila milijardu i tri milijuna eura, a Hrvatska je sada na milijardu i 400 milijuna eura.


Podsjetio je i da je Hrvatska je krenula među najbržima s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti reakcija EU-a na veliku krizu covida. Danas je Hrvatska sa sigurnosnim mehanizmom eurozone, europskim stabilizacijskim mehanizmom, zaštitom vanjske šengenske granice u jednom sasvim drugom položaju.


“Mislim da možemo biti ponosni na naša postignuća. …Vvrijeme je za podvući crtu i reći: Mislim da smo napravili jako puno”, dodao je premijer.


Govoreći o krizama koje su se u međuvremenu dogodile poput pandemije covida, brexita, migrantske krize, terorističkih napada i velike financijske krize iz 2008. godine gdje je EU naučila lekciju, Plenković je rekao da su krize unutar EU-a stalne.


Tu je i brutalna ruska agresija na Ukrajinu koju Hrvatska najsnažnije osuđuje, a koja je prouzročila energetsko-prehrambenu krizu i inflatorne pritiske, kazao je.


“Mislim da ćemo mi tek s vremenom razumjeti što znači članstvo u eurpodručju za Hrvatsku, što znači europski stabilizacijski mehanizam. Međutim, postoji načelo solidarnosti koji drži na okupu članice EU-a i ta činjenica će pomoći Hrvatskoj u bilo kakvoj krizi i suočavanju s vanjskim šokovima”, istaknuo je premijer.