Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

oslobađajuća presuda

Plenković pozdravio sudsku odluku u Zambiji

Autor: Hina

01.06.2023. 18:20
Plenković pozdravio sudsku odluku u Zambiji

Foto: Staf Media Consultancy/PIXSELLPremijer Andrej Plenković u četvrtak je pozdravio oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji, kazavši kako je Hrvatska cijelo vrijeme pružala konzularnu podršku te da će vlada izmijeniti zakon kako bi se izbjegle pravne nejasnoće.


Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je danas – sedam mjeseci od uhićenja – optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


“Pozdravljam ovu današnju odluku zambijskog višeg suda u Ndoli. Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane, isto tako je dobro za njihovu djecu koja ima potrebne dokumente”, rekao je premijer u izjavi novinarima u Moldaviji, dodavši da vjeruje da će se svi oni “vrlo brzo” vratiti u Hrvatsku.
Plenković je rekao da je Hrvatska kao “odgovorna država” cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim Hrvatima.


“Istodobno mi smo kao vlada, s obzirom na određene pravne nejasnoće koje su postojale, pristupili izmjeni zakona o međunarodnom privatnom pravu”, čime će se “otkloniti sve nedoumice ili pravne praznine koje su eventualno ranije postojale”, kazao je premijer, dodavši kako je zakon “ovih dana u raspravi” u Saboru.