ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SJEDNICA VLADE

Plenković o uspješnom izdavanju euroobveznice: To pokazuje kredibilitet i reputaciju Hrvatske

Autor: Hina (H)

07.06.2023. 13:00
Plenković o uspješnom izdavanju euroobveznice: To pokazuje kredibilitet i reputaciju Hrvatske

Foto: Slavko Midžor/PIXSELLTraje sjednica Vlade RH, a premijer Andrej Plenković na početku je po običaju komentirao aktualnu političku situaciju. Spomenuo je sastanak s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori uoči tamošnjih parlamentarnih izbora, kao i sastanak sa srbijanskim ministrom Tomislavom Žigmanovom o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.


Osvrnuo se i na dogovor sa sindikatima u javnim i državnim službama.


“Željeli smo naći zajedničko rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju. Na određeni način smo povukli i ranije razgovore koji su trebali biti u vezi osnovice za rujan. Došli smo do zajedničkog rješenja da će se plaće u javnim i državnim službama podići za 60 do 100 eura, ovisno o koeficijentu. U sljedećim danima ćemo potpisati memoradundum o razumijevanju koji će regulirati privremenu isplatu ovog dodatka, ali on će ostati trajan. Ovo pokazuje visok stupanj povjerenja i zajedničko ulaganje u više plaće, a povećanje se odnosi i na službenike i namještenike u pravosuđu”, rekao je Plenković.
“To samo govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske”, rekao je Plenković i dodao da je interes investitora bio jako dobar, a ostvareni uvjeti izdanja u današnjim uvjetima vrlo povoljni.


“Sve je to u kontekstu odgovorne politike vođenja javnih financija, investicijskog kreditnog rejtinga i snažnog položaja Hrvatske u duhu integracije u europodručje i šengen”, rekao je Plenković.


Ministarstvo financija Republike Hrvatske u utorak je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.


Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto.


Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.


Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a itd.


Jučer je, podsjetio, pokrenuto Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju. Strategija digitalnog razvoja RH do 2032. predviđa da se ukupan broj zaposlenih u IT industriji sa 63 tisuće do tog roka poveća za sto posto.


“Za Hrvatsku je posebno važno da budemo u korak s četvrtom industrijskom revolucijom i radimo na zanimanjima budućnosti”, zaključio je premijer.