Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PREMIJER

Plenković komentirao izbore, Milanovića, ali i jednu televiziju: “Šarajte malo”

Autor: Hina

01.09.2023. 19:46
Plenković komentirao izbore, Milanovića, ali i jednu televiziju: “Šarajte malo”

Foto: Sergej Dreschler/NLPremijer Andrej Plenković u petak je poručio da će parlamentarni izbori biti u “redovitom roku”, a nije pročitao izjavu predsjednika Republike koji se protivi eventualnom održavanju ranijem od uobičajenih rokova, prokomentiravši da Zoran Milanović “govori toliko nesuvislih teza”.


Plenković je u povodu Dana Virovitičko- podravske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u Općini Sopje, a novinari su ga nakon sjednice pitali kada će biti parlamentarni izbori.


“Izbori će biti u redovitom roku”, rekao je premijer.
Novinari su ga potom pitali za komentar izjave predsjednika Milanovića da će eventualno ranije raspuštanje Sabora i odustajanje od uobičajenih rokova za parlamentarne izbore- doživjeti kao prevaru.


Premijer je rekao da tu izjavu nije čuo te dodao da Milanović “govori toliko nesuvislih teza – od imenovanja u diplomaciji do štete našim državljanima u grčkim pritvorima do proruskog stava u zadnjih godinu i pol dana – da se mahom moramo baviti popravljanjem te štete”.


“Izbori će biti kad dođe vrijeme”, poručio je premijer.


Ocijenio je i da Milanović “ide okolo i priča što god hoće, ne pretjerano odgovorno”. “Dapače, stalno nam snižava kulturu i razinu političkog dijaloga i nažalost je pridonio da vulgarizira cijeli politički dijalog u Hrvatskoj”, ustvrdio je.


Obrativši se novinarki N1 televizije, Plenković je dodao i da, nažalost, mnogi komentatori koji su česti gosti te televizije, njih dvojicu stalno izjednačavaju – “što je, naravno, notorna neistina”.


“Izjednačavanje retorike, stavova koji su potpuno različiti, nekakvo navijačko pristrano izvrtanje činjenica.


Čak dovlače neke islužene bivše veleposlanike po političkoj liniji iz Račanovog vremena lijevih vlada koji pričaju nebuloze o imenovanju diplomata i veleposlanika.


Tako da, ono, šarajte malo s gostima, dovedite nekoga tko neće pjevati neku njihovu pjesmicu”, poručio je premijer.


Plenković na svečanoj sjednici: Politiku decentralizacije materijalizirali smo kroz zakonski okvir


Premijer je na svečanoj sjednici istaknuo kako je Vladina politika decentralizacije omogućila da konkretno u toj županiji njezin prihod bude prošle godine gotovo 80 posto veći nego što je bio 2017. godine.


“To znači da smo politiku decentralizacije materijalizirali kroz  zakonski okvir koji omogućuje veće prihode županijama gradovima i općinama. A to se ovdje posebno vidi i mislim da na taj način i dolazite u poziciju da konkretnije realizirate sve ciljeve vaših programa na županijskoj gradskoj i općinskoj razini”, rekao je Plenković na svečanosti u Virovitičko- podravskoj županiji.


Ustvrdio je i da je Hrvatska danas, 10 godina nakon članstva u EU i 30 godina županijskog ustroja, a u 8. godini Vlade uspjela realizirati sve što je strateški bitno.


Hrvatska je danas dio najužeg kruga zemalja unutar EU kao i dio schengenskog prostora, euro područja, europskog  stabilizacijskog mehanizma, “zemlja s najvišim investicijskim kreditnim rejtingom ikada po sve tri svjetske agencije, zemlja koja je već kontinuirano u procesu rasta nakon velike krize covida-19”, dodao je te posebno apostrofirao prometnu povezanost cijele države.


Istaknuo je i podatak da je prije nekoliko godina Hrvatska imala četiri zaposlena na jednog nezaposlenog, a danas je taj omjer 16 prema 1.


“Vaša nezaposlenost, u županiji, sada je ispod četiri tisuće ljudi i mislim da ste na najnižem broju ikada i to je itekako dobro i korisno, a slična je situacija i drugdje u Hrvatskoj, dapače, moramo uvoziti radnu snagu u građevinarstvu i uslužnoj djelatnosti”, dodao je.


Osvrnuo se i na raspravu o Zakonu o trgovini odnosno rad nedjeljom rekavši kako predloženo rješenje sa 16 radnih nedjelja u godini vodi računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji i navikama potrošača te da ima dovoljno prostora svima da se organiziraju, a opet stavlja akcent na obitelj.


“Zato mislim da je to dobar potez koji ne stavlja ni u kakav rizik mahom obalne županije tijekom intenzivnog dijela turističke sezone, a s druge strane, tijekom godine, omogućava većini da posvete taj dio vremena obitelji, sebi. Jer, život ne može biti samo posao, mora biti ono što su temeljne vrijednosti, a obitelj je jezgra, nukleus našeg društva i zato je želimo na taj način osnažiti i njegovati”, poručio je.


Vjeruje da će nakon određenog vremena “sve to sjesti na pravo mjesto” i da će se model koji su pronašli “itekako primiti”.