Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Savjet guvernera

"Kune će se zamijeniti od 1. siječnja po tečaju koji je bolji od sadašnjeg"

Autor: P. N.

23.11.2022. 10:32


Do uvođenja eura preostalo je još nešto više od mjesec dana, a kako teku pripreme objasnili su iz Vlade i HNB-a na 18. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kojom predsjedava premijer Andrej Plenković, javljaDnevnik.hr.


”Nestanak valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, uštede u troškovima mjenjačkih poslova, ključne su koristi od uvođenja eura u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković.


Predopskrba banaka novčanicama, koje će zajedno s Finom i Hrvatskom poštom imati značajnu ulogu u distribuciji novca, da bi se 1. siječnja spremno dočekalo uvođenje nove valute, kako je rekao guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, ”teče dobro”.
Intenzivira se povlačenje kuna iz opticaja, kazao je i dodao će to olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju, a naglasio je: ”Što prije treba donijeti novac u banke, položiti na račun, to je najlakši način”.


Konverzija za građane bit će jednostavna i besplatna, a najbolje je donijeti novac u banke, koji će se onda s 1. siječnjem automatski zamijeniti u eure, i to po tečaju konverzije koji je povoljniji od onog koji se trenutno može dobiti.


”Očekujemo da cijela tranzicija prođe dobro”, poručio je premijer te naglasio da će Hrvatska imati osnaženi položaj za pet tjedana.


Zahvalio je svima koji su dali doprinos u ovom projektu: ”Krenuo je u jesen 2017. i kada se vratimo nazad ovih pet godina, ispunili smo svaki pa i najmanji korak u rokovima koji smo si zadali”.


”Poseban naglasak bit će na zaštiti potrošača”, istaknuo je ministar financija Marko Primorac te podsjetio da je prvi put hrvatski proračun predstavljen u eurima.


”Proveden je nadzor dvostrukog iskazivanja cijena kod banaka i nisu utvrđeni ozbiljniji propusti”, kazao je Vujčić.


”Uskoro stiže interaktivna karta bankomata u Hrvatskoj na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure”, najavio je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović.


Utvrđeni fiksni tečaj konverzije je 7,53450 kuna za jedan euro, a iz Vlade i HNB-a su pozvali građane da što prije deponiraju svoj novac u banke i da ne čekaju zadnje dane.