Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

primanje veleposlanika

Plenković: Istog dana ući u šengen i europodručje jedinstveno je postignuće

Autor: Hina

24.08.2023. 08:54
Plenković: Istog dana ući u šengen i europodručje jedinstveno je postignuće

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELLIstovremeni ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu jedinstveno je postignuće koje je osnažilo vanjskopolitički položaj zemlje, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković diplomatima i zahvalio im na doprinosu u ostvarenju tih ciljeva.


Premijer je u Banskim dvorima priredio primanje za hrvatske veleposlanike, generalne konzule, konzule i vojne izaslanike te strane veleposlanike u Hrvatskoj, uoči diplomatske konferencije u četvrtak.


“Istog dana ući u šengenski prostor i europodručje jedinstveno je postignuće koje nijedna zemlja prije nas nije uspjela. Zahvaljujem vam svima na vašem doprinosu u ostvarenju tih strateških ciljeva koji su promijenili položaj Hrvatske unutar Europske unije, a ujedno su pokazali da Hrvatska može biti model za one zemlje koje žele slijediti taj put”, rekao je Plenković.
Ostvarenjem tih ciljeva, “osnažen je vanjskopolitički položaj Hrvatske na sigurnosnom i ekonomskom planu”, dodao je. Kao preostali strateški cilj naveo je članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u koju žele još i Bugarska, Rumunjska, Argentina, Brazil i Peru.


“Od autsajdera smo došli u poziciju da smo zemlja koja je u najizglednijoj poziciji da prva ostvari taj cilj”, rekao je Plenković.


Ruska invazija na Ukrajinu traje već godinu i pol dana, a Plenković je ponovio da hrvatska vlada i diplomacija nastavljaju podržavati Ukrajinu.


“Nisu svi u Hrvatskoj bili jednako artikulirani i rezolutni kada su te teme u pitanju, ali vrijeme će pokazati koliko su naša stajališta bila ispravna”, naglasio je Plenković.


Poseban fokus hrvatske diplomacije je i na zemljama u susjedstvu i položaju Hrvata u tim zemljama.


“Djelujući u skladu s poštovanjem i suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nama susjednih zemalja dali smo snažan doprinos jačanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao i time da je vrlo brzo u BiH formirana vlast i na središnjoj razini i na razini Federacije što nije bio slučaj u prošlosti”, rekao je Plenković.


Izrazio je očekivanje da predstavnik hrvatske nacionalne manjine u crnogorskom parlamentu Adrijan Vuksanović bude dio parlamentarne većine i “zauzme značajnu poziciju u budućoj vladi”.


Podsjetio da je hrvatska vlada financirala Hrvatsku kuću u Subotici i naglasio je da je Hrvatska prva pomogla susjednoj Sloveniji u borbi protiv poplava te poslala kanader “prijateljskoj” Grčkoj koju su zahvatili veliki požari.