Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HRVATSKI PREMIJER

Plenković diplomatima: Šengen i eurozona ojačali vanjskopolitički položaj Hrvatske

Autor: Hina

23.08.2023. 21:01
Plenković diplomatima: Šengen i eurozona ojačali vanjskopolitički položaj Hrvatske

Foto: Sergej Dreschler/NLIstovremeni ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu jedinstveno je postignuće koje je osnažilo vanjskopolitički položaj zemlje, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković diplomatima i zahvalio im na doprinosu u ostvarenju tih ciljeva. Premijer je u Banskim dvorima priredio primanje za hrvatske veleposlanike, generalne konzule, konzule i vojne izaslanike te strane veleposlanike u Hrvatskoj, uoči diplomatske konferencije u četvrtak. “Istog dana ući u šengenski prostor i europodručje jedinstveno je postignuće koje nijedna zemlja prije nas nije uspjela. Zahvaljujem vam svima na vašem doprinosu u ostvarenju tih strateških ciljeva koji su promijenili položaj Hrvatske unutar Europske unije, a ujedno su pokazali da Hrvatska može biti model za one zemlje koje žele slijediti taj put”, rekao je Plenković.


Ostvarenjem tih ciljeva, “osnažen je vanjskopolitički položaj Hrvatske na sigurnosnom i ekonomskom planu”, dodao je. Kao preostali strateški cilj naveo je članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u koju žele još i Bugarska, Rumunjska, Argentina, Brazil i Peru. “Od autsajdera smo došli u poziciju da smo zemlja koja je u najizglednijoj poziciji da prva ostvari taj cilj”, rekao je Plenković.


Ruska invazija na Ukrajinu traje već godinu i pol dana, a Plenković je ponovio da hrvatska vlada i diplomacija nastavljaju podržavati Ukrajinu. “Nisu svi u Hrvatskoj bili jednako artikulirani i rezolutni kada su te teme u pitanju, ali vrijeme će pokazati koliko su naša stajališta bila ispravna”, naglasio je Plenković.  Poseban fokus hrvatske diplomacije je i na zemljama u susjedstvu i položaju Hrvata u tim zemljama. “Djelujući u skladu s poštovanjem i suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nama susjednih zemalja dali smo snažan doprinos jačanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao i time da je vrlo brzo u BiH formirana vlast i na središnjoj razini i na razini Federacije što nije bio slučaj u prošlosti”, rekao je Plenković.  Izrazio je očekivanje da predstavnik hrvatske nacionalne manjine u crnogorskom parlamentu Adrijan Vuksanović bude dio parlamentarne većine i “zauzme značajnu poziciju u budućoj vladi”.
Podsjetio da je hrvatska vlada financirala Hrvatsku kuću u Subotici i naglasio je da je Hrvatska prva pomogla susjednoj Sloveniji u borbi protiv poplava te poslala kanader “prijateljskoj” Grčkoj koju su zahvatili veliki požari.