Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

kod Omiša

Plenković i Butković na svečanosti spajanja mosta: ‘Ovo je dobra vijest za cijelu Dalmaciju’

Autor: P. N.

09.03.2023. 11:41
Plenković i Butković na svečanosti spajanja mosta: ‘Ovo je dobra vijest za cijelu Dalmaciju’

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELLDanas je svečano spojen most Cetina koji spaja Komornjak i Omiš. Most se nalazi na 70 metara visine u kanjonu rijeke Cetine, vrijednost mu je 23,19 milijuna eura, a dio je omiške obilaznice koja je nakon Pelješkog mosta proglašena nacionalnim prioritetom.


Obilaznica bi trebala biti gotova do 2025. godine, a bit će financirana novcem EU fondova, između ostalog i zbog nove trajektne luke koja je planirana u mjestu Krilo Jesenice. Most je duljine 224,45 metra i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša.


Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.
Na svečanosti je i premijer Andrej Plenković, s ministrom Olegom Butkovićem.


“Ovo je dobra vijest za Omiš,ali i za cijelu Dalmaciju. Vjerujemo da će obilaznica biti dovršena tijekom jeseni i da će se nakon toga moći voziti ovim mostom. Za mjesec dana bit će gotov i južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu. Ovo su veliki insfrastrukturni zahvati.


Mislim da smo napravili velike iskorake. Mi smo i Baranju integrirali u hrvatske autoceste. Rade se infrastrukturni projekti diljem Hrvatske, a Omiš je dobio dodanu vrijednost. Sve ljude koje znam ovdje, svi su izuzetno zadovoljni”, rekao je Plenković, prenosi N1 televizija.