Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PREMIJER U ISTRI

Plenković: “Hrvatska nema žicu na granici s BiH niti će je imati. S druge strane žive Hrvati”

Autor: P. N.

25.09.2023. 14:51
Plenković: “Hrvatska nema žicu na granici s BiH niti će je imati. S druge strane žive Hrvati”

Foto: Snimio Davor KOVAČEVIĆU Istri danas obilježavaju Dan županije. Na svečanoj sjednici koja je održana tim povodom, sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je nakon toga odgovarao na pitanja novinara, javljaTelevizija N1


Na pitanja o smjenama, Plenković kaže kako je sastanak koalicije sutra, ali da je u domeni Vlade, a ne njenih partnera, to da odlučuje o smjenama u HEP-u. Kaže i kako ga šef HEP-a Frane Barbarić ne drži u šaci. “Ne”, kaže i dodaje da treba šire razmišljati i pogledati ulogu HEP-a u paketu mjera.


O tome da afera u HEP-u šteti vladajućoj većini, Plenković, sam kaže, nije ništa čuo. “Ne znam tko to kaže, nisam to čuo”, govori.
Premijer se, već tradicionalno, vratio na teme za koje smatra da Vladu i ono što Vlada radi prikazuju u dobrom svjetlu pa je govorio i o paketima mjera, slabljenju inflacije, itd. “Država je pokazala da svojom snagom omogućuje građanima bolji standard”, kaže.


Što se tiče migrantske krize i incidenata koji se događaju na granici s BiH, Plenković kaže kako je stvar jasna. “To se mora rješavati na vanjskoj granici EU-a i Schengena”, kaže. Također, navodi da se mora uskladiti vizni režim Srbije i BiH s EU-om. Premijer ističe da krijumčari ljude zarađuju na tuđoj nesreći i istovremeno predstavljaju ogroman problem i za EU. “Hrvatska nema žicu na granici s BiH niti će je imati. S druge strane žive Hrvati”, jasan je.


Na ponovljena pitanja o smjenama, i on ponavlja da će odluku donijeti kada Vlada bude htjela. Ne boji se da će ostati bez koalicijskih partnera. “Tko vam to govori”, rekao je novinarki koja je postavila pitanje.