ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

DONACIJE I STIPENDIJE

Zaklada Adris: Više od 460 tisuća eura za donacije i stipendije u sedamnaestom donacijskom ciklusu

Autor: P. N.

25.09.2023. 11:28
Zaklada Adris: Više od 460 tisuća eura za donacije i stipendije u sedamnaestom donacijskom ciklusu


Rovinj, 25. rujna 2023. – Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, zaključen je ovogodišnji, sedamnaesti donacijski ciklus Zaklade Adris. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota od svog je osnutka donirala više od 8 milijuna eura, a u ovom će natječajnom ciklusu izdvojiti više od 460 tisuća eura.


Na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević, zahvalio je članovima Zakladne uprave i vijeća na zahtjevnom i odgovornom poslu vrednovanja i odabira između više stotina prijavljenih projekata te podsjetio kako je, uz izvrsnost, inovativnost, multidisciplinarnost, aktualnost i znanstveni doprinos kao ključne kriterije, veoma važna i njihova nacionalna geografska rasprostranjenost. „Zaklada Adris mora, ne urušavajući temeljne kriterije izvrsnosti, prepoznati vrijedne projekte i pojedince iz svih dijelova Hrvatske te na taj način potaknuti razvoj i onih dijelova Hrvatske koji često ostaju zanemareni.“ Uz to, rekao je Korlević, Zaklada Adris, posebno vrednuje one projekte koji donose inovativne metode, prije svega u medicini, koje dosad nisu postojale u Hrvatskoj te dodao kako je za razvoj hrvatske znanosti „odlučujuća potpora projektima čiji su nositelji znanstvenici – povratnici, koji su radili i učili na najprestižnijim svjetskim institucijama ali su odlučili karijeru i znanstveni rad nastaviti u Hrvatskoj“.


U skladu s navedenim te prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća odabrala vrijedne projekte i izvrsne stipendiste koje će financirati u ovom natječaju.
Zaklada će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja i novih metoda liječenja te druge važne znanstveno-istraživačke projekte iz programa Znanje i otkrića, za koje je ove godine izdvojeno gotovo 238 tisuća eura. Uključuje to i 11 novih stipendija te nastavak stipendiranja stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate na prestižnim svjetskim i domaćim sveučilištima. Ističu se primjerice projekti upotrebe robotskih tehnologija u urološkim postupcima, istraživanje staničnog starenja te uloge matičnih stanica u razumijevanju tumora mozga. U skladu s trendovima u okruženju i okretanju alternativnim izvorima energije, Zaklada će financirati projekt koji istražuje generiranje vodika Sunčevom svjetlošću. Ističe se i projekt koji se bavi istraživanjem i prevencijom nasilja i diskriminacije u medicini. Zakladna je Uprava podržala i donaciju za nabavu opreme za Kliniku za ženske bolesti KBC-a Split


Zakladna je Uprava istaknula i potrebu odlučnijeg čuvanja nacionalnog identiteta i promocije hrvatske baštine i kulturnih vrijednosti. Tome će pridonijeti i više projekata s ciljem povećanja dostupnosti i digitalizacije povijesne građe, što će omogućiti nova istraživanja i valorizaciju materije koja je često nedostupna ili se čuva u neadekvatnim uvjetima i nepovratno nestaje. U programu Stvaralaštvo, ove je godine zakladna uprava, uz projekte istaknutih naših institucija, odlučila podržati i autore s inovativnim djelima i originalnim iskoracima.


Odgovarajući na sve izraženiji problem klimatskih promjena i potrebe zaštite okoliša, Zaklada Adris će financirati primjerice razvijanje ekološki prihvatljivih materijala. Odabrano je i više projekata zaštite autohtonih biljnih i životinjskih vrsta te projekata koji će omogućiti educiranje djece u području ekologije.


Zaklada je ove godine izabrala veći broj projekata koje pomažu osobama s invaliditetom, kao i djeci i roditeljima suočenima s malignim bolestima. Donacije su dodijeljene i za palijativnu skrb te socijalno ugrožene skupine u društvu.


Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će dostupan na službenim internetskim stranicama Zaklade Adris.


Podsjetimo, Zaklada Adris je od osnutka 2007., uključujući i ovaj donacijski ciklus, dodijelila gotovo 8 milijuna eura za vrijedne projekte i istaknute pojedince. Dodijeljeno je i gotovo 400 stipendija.