Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Predstavljen odboru

Plenković: Erlić je spreman i svjestan svih izazova

Autor: Hina

16.01.2023. 11:13
Plenković: Erlić je spreman i svjestan svih izazova

Foto: Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak nadležnom saborskom odboru Šimu Erlića, kandidata za novog ministra regionalnog razvoja i fondove EU, pri čemu je naglasio kako je važno da se Hrvatska regionalno razvija.


Ovaj je resor važan za Hrvatsku, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, rekao je premijer na saborskom Odboru za regionalni razvoj.


Plenković je naglasio kako se ta opredijeljenost vidi i kroz provedbu projekata u svim krajevima, od projekta Slavonija-Baranja-Srijem, gdje se za istok Hrvatske kanaliziralo 20 milijardi kuna, preko projekta Sjever do programa za Dalmatinsku Zagoru, Liku, Gorski Kotar, otoke.


Karijera vezana za politiku regionalnog razvoja i fondove EU
Kad je riječ o novom ministru, koji će zamijeniti Natašu Tramišak, istaknuo je kako je cijela njegova karijera bila vezana za politiku regionalnog razvoja i korištenje fondova EU.


Erlić je do sada bio državni tajnik u Ministarstvu, prije toga je radio u županijskoj agenciji za regionalni razvoj i u upravnom odjelu za EU fondove Grada Zadra.


Prema tome, ima neposredno iskustvo rada i na gradskoj i županijskoj i državnoj razini te je itekako spreman i svjestan svih izaziva, kazao je Plenković, uvjeren da će Erlić imati kolegijalnu podršku članova Vlade na realizaciji programa.


Šime Erlić je diplomirani ekonomist, dolazi iz Zadra, obiteljski je čovjek s troje djece, član Predsjedništva HDZ-a, dodao je.


Plenković je podsjetio i kako su 2020., nakon parlamentarnih izbora, završavali pregovori o višegodišnjem financijskom okviru 2021.- 27., te kako je zahvaljujući naporima ove Vlade, Hrvatska za to razdoblje izborila oko 25 milijardi eura.


Erlić je, kaže, participirao u svim aktivnostima koje su se odnosile na provedbu potrebnih radnji i međuresorne koordinacije za korištenje tih sredstva u desetljeću u kojem se nalazimo.


Od novog ministra očekuje se dovršetak svih projekata koji se tiču prethodne financijske perspektive 2014.-20., te nastavak dobre provedbe NPOO kako bi se sredstva osigurana na političkoj razini vidjela konkretno u projektima koji se odnose na školstvo, zdravstvo, reformu pravosuđa…


Stupanj razvoja podignuti na razinu EU ili i više  


Svime što se učinilo u proteklom razdoblju stvoren je dobar temelj koji ćemo nastojati ubrzati i apsorpciju dovesti na razinu gdje bi nas 2030., kada je riječ o stupnju razvoja, trebalo podignuti na razinu prosjeka EU ili i više, kazao je premijer Plenković, naglasivši da smo sada „praktički na 70 posto razvoja, a bili smo na 61“.


Znači, ti koraci koje radimo su itekako vidljivi i konkretni u rastu BDP-a, rastu zaposlenosti, brojnim projektima regionalnog razvoja, rekao je premijer.