Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HRVATSKI PREMIJER

Plenković čestitao vatrogascima Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana

Autor: Hina

04.05.2023. 16:11
Plenković čestitao vatrogascima Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana

Foto: Luka JeličićPremijer  Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima predstavnike Hrvatske vatrogasne zajednice i čestitao svim hrvatskim vatrogascima Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana, zahvalivši im na njihovom zahtjevnom, odgovornom i važnom poslu.


Predstavnici vatrogasne zajednice, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, izrazili su zadovoljstvo što su u proteklim godinama kroz kvalitetan dijalog učinjeni iskoraci za vatrogastvo te je uspostavljen novi institucionalni i zakonski okvir, priopćeno je iz Vlade.


U tom smislu Plenković je podsjetio da je donesen novi Zakon o vatrogastvu, a Hrvatska vatrogasna zajednica podignuta je na razinu središnjega državnog ureda kako bismo imali cjelovito uređen sustav koji je koordiniran i kvalitetno funkcionira.
Poručio je kako će Vlada nastaviti povećavati materijalna prava vatrogasaca te ulagati u nabavu novih vozila i opreme.


Nakon obavljenih konzultacija s predstavnicima sindikata, od 1. svibnja je u primjeni Pravilnik kojim su propisana radna mjesta državne, županijske, gradske odnosno općinske razine, kao i radna mjesta operativnih i neoperativnih vatrogasaca te odgovarajući koeficijenti složenosti za izračun plaća.


Cilj je cjelovito urediti i ujednačiti sva radna mjesta i koeficijente složenosti poslova u obavljanju vatrogasne djelatnosti.


Na sastanku se razgovaralo i o pripremama za protupožarnu sezonu. Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković izvijestio je da je vatrogastvo sposobno prevenirati požare, ali i jedinstveno, brzo i učinkovito reagirati kada se požari dogode.