Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Sastanak NATO-a

Pitanje slanja zrakoplova Ukrajini još uvijek pod upitnikom

Autor: Hina

14.02.2023. 20:46
Pitanje slanja zrakoplova Ukrajini još uvijek pod upitnikom

Foto: ReutersPitanje mogućeg slanja borbenih zrakoplova Ukrajini i dalje je otvoreno nakon sastanka u utorak pedesetak zemalja o koordinaciji slanja oružja toj zemlji.


“Nemam danas nikakvih novosti o zrakoplovima”, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je predsjedavao sastankom kontaktne skupine za obranu Ukrajine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane NATO-a.


Austin je naglasio da SAD neće sprečavati Poljsku ili neku drugu zemlju jer su to odluke koje donose nacionalne vlasti.
Nizozemska uzima “vrlo ozbiljno” zahtjev Ukrajine za F-16, rekla je nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren dolazeći na sastanak.


“Ukrajina je vrlo svjesna da je to nešto za što treba vremena”, dodala je.


Borbeni zrakoplovi, rekla je, nisu usporedivi s borbenim tenkovima koji će biti isporučeni Ukrajini u narednim mjesecima.


Slovačka je prošli tjedan najavila da će razmotriti mogućnost slanja svoih MiG-ova 29 u Ukrajinu.


Njemački ministar obrane Boris Pistorius naglasio je važnost pružanja obuke i streljiva ukrajinskoj vojsci usred rasprave o potencijalnoj opskrbi Kijeva borbenim zrakoplovima.


“Samo Njemačka do sada je već osigurala posebnu obuku za 1200 ukrajinskih vojnika na sustavima naoružanja”, rekao je Pistorius u Bruxellesu.


Rekao je da pitanje kako Ukrajini osigurati dovoljno streljiva i projektila za sustave protuzračne obrane dobiva na važnosti.


Pistorius je rekao da je “veliki izazov u sljedećih nekoliko mjeseci” za Ukrajinu ne izgubiti zračni prostor od ruskih zračnih snaga i izbjeći još jače bombardiranje i napade na kritičnu infrastrukturu.


Njemački ministar obrane pozvao je obrambenu industriju da pojača kapacitete za proizvodnju streljiva.


Norveški ministar obrane Bjørn Arild Gram najavio je da će njegova zemlja poslati osam tenkova Leopard 2 Ukrajini. To se obećanje nastavlja na ono Njemačko o slanju 14 takvih tenkova, kao i tri iz Portugala.


Druge zemlje, poput Španjolske, složile su se načelno da će poslati tenkove ali nisu rekle koliko.


Italija i Francuska zajednički su najavile, rekao je Austin, da će poslati ukrajini protuzračni sustav SAMP/T.


Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov bio je također na briselskom sastanku.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je da se Ukrajini pošalje više streljiva kao i da se oružje koje je obećano što prije isporuči.