Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZASTUPNIK MOSTA

Pitali smo Bulja o izjavi da će organizirati seoske straže za lov na migrante: Ti migranti nisu žene i djeca nego mladi spremni za vojsku

Autor: Dražen Ciglenečki

24.10.2023. 08:42
Pitali smo Bulja o izjavi da će organizirati seoske straže za lov na migrante: Ti migranti nisu žene i djeca nego mladi spremni za vojsku

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELLOdnosi između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića opet su na iznimno niskoj razini, ali to ne znači da se njih dvojica ni o čemu ne slažu. Štoviše, predsjednik Republike i Vlada imaju gotovo identične stavove o trenutačno jednoj od glavnih tema u Hrvatskoj, ilegalnim migrantima. Proteklog su vikenda Milanović i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vrlo slično govorili o ovom problemu, isticali da Hrvatska praktično sve čini kako bi zaštitila svoje granice od nezakonitih prijelaza i polemizirali s oporbenim političarima koji se u tu svrhu glasno zalažu za angažiranje Oružanih snaga, piše Novi list.


Državni vrh suglasan


Predsjednik je u subotu ocijenio da se postojeća kontrola na granici s BiH ne može više pojačavati, »osim da je miniramo i pucamo po ljudima, što bi bila katastrofa i to ne dolazi u obzir«. »Vojsci nije mjesto na granici, ja nisam za to. Ne čini mi se to pametnim. Vojska za to nije obučavana. Ako staviš vojsku, bit će mrtvih«, upozorio je Milanović. Ministar Božinović je u svojim televizijskim intervjuima također tvrdio da nema potrebe za vojskom na granici, naročito stoga što »nema pogoršavanja sigurnosne situacije, nema neposredne ugroze«. Božinović je iznio statistiku prema kojoj broj ilegalnih migranata u Hrvatskoj zapravo pada. »Ove godine smo u odnosu na prošlu u jednom trenutku imali i 170 posto više migranata, a danas je to 93 posto«, izjavio je ministar za HTV.


Za N1 televiziju je i naglasio da, primjerice, Mađarska, unatoč žici koju su tamošnje vlasti 2015. postavile na nacionalne granice, bilježi veći tranzit ilegalnih migranata nego Hrvatska.
Ovaj konsenzus Pantovčaka i Banskih dvora, međutim, ne djeluje umirujuće na sve hrvatske političke aktere. Mostov saborski zastupnik Miro Bulj smatra da su i predsjednik i Vlada u krivu i poručuje da će kao gradonačelnik Sinja morati poduzeti sve kako bi svoje sugrađane zaštitio od ilegalnih migranata, koje on naziva i teroristima.


Pitali smo jučer Bulja je li se sigurnosna situacija u Sinju i na okolnom području zaista toliko dramatično pogoršala.


– I kod nas isto godinama prolaze migranti, iako to nije u fokusu hrvatske javnosti. Osjećam da migrantski pritisak raste, što je i logično budući da druge zemlje zatvaraju granice, a naša vlast ne radi ništa s tim u vezi. Istina, nije kod nas u posljednje vrijeme bilo sigurnosnih incidenata s migrantima, ali prije dvije godine je netko provalio u kuću i u sobi jedne žene poginule u Domovinskom ratu na prvoj crti sve uništio, njezinu fotografiju, odlikovanja, zastavu. Možda, kažem, toga u Sinju nema toliko kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske, ne puca se na policiju kao nedavno kod Vojnića, ali građani su zabrinuti. Svakodnevno sam s njima u kontaktu, nisam kao Plenković u Bruxellesu, i to znam, rekao nam je sinjski gradonačelnik.


Žene bi primio


U petak je on u Saboru, izazivajući konsternaciju kod zastupnika lijevih oporbenih stranaka, ilegalne migrante izjednačavao s teroristima.


– Među njima su sigurno teroristi. Ne kažem da su svi, ali ti migranti nisu žene i djeca, koje bismo mi prvi primili, nego mladi spremni za vojsku. I oni dolaze u Hrvatsku donoseći sa sobom svoje ratove i kulturu. Što ako se sutra nešto dogodi nekom Sinjaninu? Svi će pitati što sam ja kao gradonačelnik poduzeo i zato je meni sigurnost najvažnija. Bez nje nema ni turizma, koji se i u našem Kraju počeo razvijati, ističe Bulj.


– Ja još uvijek očekujem da će nas zaštititi država, što joj je obveza. I prije tri godine sam tražio vojsku na granici i danas sam za to u okolnostima kada je Plenkovićev Schengen propao i svaka zemlja mora sama zaštititi granice, pobrinuti se za vlastitu sigurnost.


Tko zna što će sve biti nakon ovoga što se zbiva u Izraelu i Gazi, moramo biti spremni. Ovih dana ću kao gradonačelnik uputiti u tom smislu službeni dopis nadležnim institucijama. Ako njihova reakcija ipak izostane, morat ću, kao što sam najavio, organizirati samozaštitu. Nisam spominjao oružje, ali pronaći ću način kako da pružim sigurnost svojim sugrađanima. U suprotnom će ispasti da Hrvatska nema granice, da svatko može u nju ulaziti kako mu je god volja, zaključuje Bulj.


Naoružavanje ilegalno i kažnjivo


Najkontroverzniji dio njegovih istupa prije nekoliko dana u Saboru bila je poruka da će biti prinuđen »organizirati samozaštitu građana kao ‘90.« Asocijacija je to odmah na, u najmanju ruku, oružane straže volontera, koje bi se suprotstavile ilegalnim migrantima ako bi to bilo potrebno.


Takvo bi samoorganiziranje, naravno, bilo nezakonito i slijedom toga kažnjivo. Država sigurno ne bi dopustila Bulju da formira nekakve svoje zaštitne odrede i podijeli im oružje iz tko zna kojih izvora. Svjestan je toga i gradonačelnik Sinja, pa izbjegava konkretizirati kako bi to on, po uzoru na ‘90., organizirao samozaštitu.