Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svađa na društvenim mrežama

Peović optužila Željku Markić da viletine u Istri gradi njezin “naci-kartel”

Autor: Tihana Tomičić

29.08.2023. 08:44
Peović optužila Željku Markić da viletine u Istri gradi njezin “naci-kartel”

Foto: Ilustracija Patrik Macek / Zoe Sarlija PIXSELL / Novi listI dok veće stranke ljevice i lijevog centra razmatraju hoće li osim poreza na ekstradobit uvesti i porez na nekretnine, i oko toga se nećkaju godinama, na desnici znaju čemu služe – vile. Dok novog poreza nema, znaju da mirno mogu u svoje investicije, pa je tako čelnica pokreta U ime obitelji Željka Markić nakon gradnje na jugu Hrvatske, na Šipanu, sada prešla malo sjevernije i počela zidati – u Istri, piše u utorak Novi list.


Vrijednosti asketizma


Jedan portal objavio je ovih dana vijest da Željka Markić i njezini suradnici u središnjoj Istri grade sedam vila s bazenima. Kako pišu, osim Markić, tu su odvjetnici Krešimir Planinić i Krešimir Mateković, koji zastupaju udrugu U ime obitelji i samu Markić u sudskim slučajevima, Vedrana Kevrić, članica odbora organizacije Marijini obroci, u kojoj su jedni od osnivača supružnici Markić, Iva Pem Novosel, nekadašnja kandidatkinja na parlamentarnim izborima Projekta Domovina, inače političkog krila udruge U ime obitelji, potom Matko Augustinov, prvi čovjek tiskare Quo Vadis Tisak te Krešimir i Ivana Tomašić. U malom mjestu u središnjoj Istri pored Tinjana trenutno grade sedam vila u nizu s bazenima, objavljeno je. Posao s izgradnjom vila, kako je portalu Index potvrdio odvjetnik Planinić, koji je jedan od investitora, privatne je prirode i bez obzira na povezanost ovih osoba u javnom prostoru, izgradnja nije vezana uz neki od projekata udruga i organizacija koje vodimo, rekao je Planinić.


No, s obzirom na to da se Markić godinama prikazuje humanitarkom, uz to bliskoj Crkvi, i promovira vrijednosti asketizma, to je međutim iziritiralo čelnicu Radničke fronte Katarinu Peović te su se one sukobile na društvenim mrežama. Najprije je Peović objavila, uz egidu »Iz rubrike Život na Jadranu« kako Markić nije nimalo socijalno osviještena.
Nije dugo trebalo da joj Željka Markić odgovori, pod egidom »Iz rubrike: Zaradi, pa dijeli«.


– Predlažem Katarini Peović da obje javno objavimo koliko smo u svom radnom vijeku donirale svog novca za potrebite i društveno korisne aktivnosti te koliko smo uplatile poreza u državnu blagajnu za financiranje hrvatskog zdravstva, obrazovanja i dr. Kad kažem »svog novca » mislim na novac koji smo same zaradile. »Dijeljenje« novca i imetka političkih neistomišljenika do savršenstva su doveli Tito i Hitler. Katin doprinos nije potreban, odgovorila je Markić.


No, tek je to izazvalo oštru reakciju čelnice Radničke fronte, koja je družinu Željke Markić nazvala »naci-kartelom« koji gradi vile po Istri. Peović objašnjava da ona sigurno ne donira koliko Markić, jer to i ne može.


Uzavreli komentari


– Donirali ste za društveno korisne aktivnosti, kažete? Vraćanje u srednji vijek, zatucanost, oduzimanje prava manjinama, obiteljaški fundamentalizam? »Vaš novac«, kažete? Novac naci-kartela koji zastupate?, pita se Peović. »Opasni revizionizam koji namećete je u funkciji normalizacije progona, kontrole nad ženskim tijelom, zavirivanja u privatnost i seksualnost, zabrane pobačaja, borbe protiv LGBT zajednice – sve vam je prihvatljivo, ma i srcu milo. Čovjek bi očekivao da ćete makar bljutavo simulirati brigu prema radnicima i radnicama CŠ i Revije u svojem odgovoru. Ali ne, imate potrebu reći da ste bogatiji od mene, više ste uplatili u proračun, više donirali! Pa istina, ja sam sirotinja prema vama, nisam ja donatorica takvog kalibra, iako ja sav iznos saborske plaće koji premašuje moju redovnu plaću na fakultetu doniram. To vjerojatno ima veze s tim da ja govorim u ime radnika, onih koji teško žive od svojeg rada, dobivaju otkaze, ne plaćaju im se prekovremeni, doživljavaju mobbing na radnom mjestu, a vi govorite »u ime obitelji« – naci-kartela koji s vama gradi viletine po Istri, zaključila je Peović.


Kako je poznato, Markić je i ranije iznajmljivala svoju vilu na Šipanu, a odlukom Upravnog suda u Splitu prije nekoliko godina morala je platiti i 15.000 kuna kazne jer nije uklonila kameni zid i željezna vrata s javnog puta na otoku Šipanu. Inače, Dubrovačka biskupija joj je 2010. godine prodala 4.600 metara četvornih nekretnine i zemljišta za milijun i 140 tisuća kuna te je u sklopu rekonstrukcije i uređenja imanja javni put nelegalno pretvoren u privatni. Radilo se o starom mlinu i okolnom zemljištu koji je preuređen u skupocjenu vilu s bazenom i igralištem za mali nogomet. Vila na Šipanu se iznajmljuje, a u oglasu je stajalo kako objekt posjeduje bazen, terase, igralište, vrt, wifi, satelitske TV, perilice suđa, rublja, itd.


Nakon ove polemike još su više uzavreli komentari na njihovim stranicama, posebno nakon što je Markić usporedila Tita i Hitlera, pa je jasno da će se polemika i nastaviti.