Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SABOR

HDZ je odbio izmjene Zakona o radu koje je predložila Katarina Peović

Autor: Hina

09.12.2022. 07:39
HDZ je odbio izmjene Zakona o radu koje je predložila Katarina Peović

Foto: Patrik Macek/PIXSELLHDZ je u četvrtak odbio izmjene Zakona o radu (ZOR) koje je predložila zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, ocijenivši kako on ne potiče rad te je isključivo s pozicije radnika, a zanemaruje poslodavce.


“Ovim zakonom ne potičete rad, upravo naprotiv”, rekla je Majda Burić (Klub HDZ-a). Smatra kako taj prijedlog ZOR-a ima paradigmu isključivo s pozicije radnika, a zanemaruje poslodavce.


“Ta vaša znatno okrnjena paradigma, pri tome niječući i vrijeđajući poslodavce, ne može iznjedriti dobar prijedlog ZOR-a”, poručila je.


Kako je istaknula, za razliku od tog prijedloga ZOR-a, vladin prijedlog izmjena i dopuna ZOR-a cjelovit je i sveobuhvatan te ide u smjeru zaštite prava radnika, ali i davanja poticajnog poduzetničkog okvira za nastavak gospodarskih djelatnosti. Burić je kazala i da HDZ ne odbija taj prijedlog ZOR-a jer ga je predložila Peović, već zato što je loš.
Peović je predstavljajući svoj prijedlog ZOR-a istaknula da se zalaže za skraćivanje ugovora na određeno vrijeme s tri na jednu godinu, automatsko produljenje ugovora o radu na određeno vrijeme trudnici tj. roditelju koji koristi roditeljsko pravo. Također, traži zabranu noćnog rada za trudnice i dojilje, izjednačavanje prava agencijskih radnika s pravima na standardnim ugovorima o radu te skraćenje radnog tjedna s 40 na 35 sati, što je politika koju slijedi sve više europskih država.


Klub SDP-a će prihvatiti prijedlog ZOR-a
Za razliku od HDZ-a, Martina Vlašić Iljkić rekla je da će Klub SDP-a prihvatiti taj prijedlog ZOR-a. Istaknula je kako su iznimno nezadovoljni vladinim prijedlogom izmjena i dopuna ZOR-a jer nisu prihvatili njihove primjedbe na njega čime se, smatra, propušta ispraviti niz nepravdi i loših rješenja, nije osnažen položaj radnika, ne radi se na smanjenju društvene nejednakosti niti na stvarnom povećanju prava ili plaća radnika.


Naglasivši kako taj prijedlog ZOR-a ima niz dobrih rješenja, Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorila je kako je naša zemlja prva po broju nesigurnih poslova, a radnici u sve većem broju izlaze iz zemlje za boljim uvjetima rada. “Pretežitost ugovora na određeno vrijeme, posebno među mladima, doveli su do odljeva radnika”, poručila je.


Benčić se slaže i da treba bolje definirati opravdane razloge za zapošljavanje radnika putem agencija te da agencijski rad treba jasno biti definiran kao onaj koji se koristi isključivo za privremene poslove, što često nije slučaj.


Naglasila je i da se svi s lijeve strane slažu da je minimalna plaća minimalna naknada za 40-satno radno vrijeme, a dodaci trebaju predstavljati uvećanje minimalne plaće, a nikako njezin sastavni dio. “To pitanje se zbilja mora riješiti”, poručila je.


Benčić smatra i da prijedlog uvođenja 35-satnog radnog tjedna nije radikalan prijedlog upozorivši da danas imamo loš i neuređen institut radnog vremena koji omogućava rad bez tjednog odmora, imamo neuređen i loše nadziran institut prekovremenog rada te sada više mogućih sati dodatnih rada.


Pozdravila je i što Peović u svom prijedlogu ZOR-a uvodi i prijedlog zaštite trudnica koje rade na određeno vrijeme.