Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK

Penava: U koloni mjesto za sve koji se žele pokloniti žrtvama velikosrpske agresije

Autor: Hina

18.11.2023. 10:57
Penava: U koloni mjesto za sve koji se žele pokloniti žrtvama velikosrpske agresije

Foto: Davor KovačevićVukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u subotu da u koloni sjećanja ima mjesta za svakoga tko se želi pokloniti žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku.


“U koloni ima mjesta za svakoga tko se dolazi pokloniti žrtvama velikosrpske agresija na Vukovar i Hrvatsku”, kazao je Penava u izjavi novinarima na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.


Dodao je da među 2717 poginulih građana u agresiji na Vukovar ima i značajan broj Srba. “Međutim, dolaziti sa agendom da se bacaju vijenci žrtvama Srbima jer, eto ginuli su Srbi i Hrvati, a ne priznavati relacije velikosrpske agresije i obrane grada Vukovara je grubo iskrivljavanje prošlosti”, rekao je.
“Na tezi puzajuće velikosrpske agresije, znači sad više nije oružjem, sad idemo iskrivljavat prošlost Vukovara. Hvala što su poslušali, bolje da zaobiđu Vukovar jer to su provokatori”, dodao je vukovarski gradonačelnik, komentirajući odustajanje SDSS-a od polaganja vijenca u Dunav za sve žrtve.


Istaknuo je i da je HOS za njega jedna od mnogobrojnih ratnih postrojbi koje su branile Vukovar i Hrvatsku i da znakovlje HOS-a ne treba miješati s drugim stvarima.


“Godinama je ta postrojba pod pritiskom i pokušava ih se gurnuti na marginu i od njih učiniti nekakve ljude koji praktično nisu davali sebe u obrani države. Imali smo potrebu u Vukovaru reći da mi svoje žrtve ne zaboravljamo bez obzira na pripadnost i da ne damo da se po njima gazi”, kaže Penava.


“Nemojmo to brkati sa insignijama pod kojima su ljudi  ginuli. I nemojmo brkati 1991. sa 1941.-om i 1945.-om, nemojmo to raditi u gradu i državi koji su 91. stradali  pod  zvijezdom petokrakom i četničkom kokardom”, dodao je.


Rekao je i da sve što je govorio u proteklim danima iza toga stoji. “Dočekat ću predsjednika Sabora, Vlade i države i poželjet im dobrodošlicu. Sve moje izjave su bile promišljene i ne povlačim ih”, kazao je.


Na optužbe da zlorabi taj dan za predizborne svrhe odgovorio je kako to dolazi “od ljudi koji su došli na ideju imati drugi plakat, koji su došli na ideju svojatati kolonu sjećanja, otimati gradu Vukovaru”.