Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZAPOVJEDNIK OBRANE VUKOVARA

Branko Borković o Koloni sjećanja: Političari zašutite, mediji ignorirajte ih

Autor: Slavica Mrkić Modrić

18.11.2023. 09:19
Branko Borković o Koloni sjećanja: Političari zašutite, mediji ignorirajte ih


Nažalost, i ove godine uoči obilježavanja obljetnice vukovarske tragedije – kuha. Zapravo vrije. Opet prijepori oko Kolone sjećanja, iznova političke igre i igrice, nanovo problemi, nagađanja i mnoštvo bespotrebno izgovorenih riječi, da ne kažemo uvreda.


Buka u komunikacijskom kanalu na »najjače«, a dani su to kad bi cijela Hrvatska, i politična i apolitična, trebala disati jednakim ritmom. A što o cijeloj toj, nimalo dobroj priči koja se posljednjih dana ispreda oko obilježavanja 32. obljetnice vukovarske tragedije i 25. Kolone sjećanja, misli Branko Borković Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Grada Heroja?


Poštovati žrtve


– Nažalost, sve je to i ružno, i tužno. Ružno je što se žrtva Vukovara koristi za dnevnopolitičke svrhe. Za izbornu kampanju. To je dan kad bih ja rekao – političari zašutite, mediji ignorirajte ih.
Žalosti ga što se takve stvari i prijepori ponavljaju iz godine u godinu.


– Vukovar su branili i lijevi, i desni. Prema tome, svaku žrtvu treba poštovati. Na te dane u Vukovaru ne smije biti nikakve kampanje, samo pijetet prema onima kojih više nema.


Treba poštovati pravni poredak Republike Hrvatske, znati gdje je kome mjesto. Zna se gdje je mjesto gradonačelniku, gdje predsjedniku Sabora, gdje premijeru, gdje predsjedniku RH. I ako se ta hijerarhija poštuje, onda problema nema.


Branko Borković, Mladi Jastreb, i ove će godine put Vukovara i u Kolonu sjećanja.


Trenuci sjećanja


– Svake sam godine tamo. Odem dan ranije, pa ću tako i danas biti na središnjem komemorativnom programu u krugu Nacionalne memorijalne bolnice »Dr. Juraj Njavro« i zapaliti svijeće za svoje suborce, za sve one koji su život dali za slobodu ovoga grada. To su dani kad mi borci, susrećući se, krademo od zaborava trenutke sjećanja. A sve manje nas, nažalost, ima.


Pitamo Mladog Jastreba što on očekuje od svega što će se 18. studenoga 2023. zbivati u Vukovaru.


– Ništa što već nisam doživio. Ono što bih ja volio, a znam da se to ove godine sigurno neće dogoditi je da se ponovi 2001. godina, kad su tri predsjednika – Republike, Sabora i Vlade, položili jedan vijenac.


To je dokaz da se može ako postoji volja. I ponavljam – snaga Hrvatske je u zajedništvu. Političari prijepore neka rješavaju negdje drugdje i izvan dana u kojem obilježavamo obljetnicu vukovarske tragedije. Tome u Vukovaru nije mjesto.