Sva su obiteljska gospodarstva sve više poboljšavala svoju kvalitetu da bi danas došla ako ne do savršenstva, a onda jako blizu toga čemu je razlog prije svega nazočnost struke, korisne sugestije stručnjaka što je većina ljudi ugradila u svoje proizvode. I svake godine bilježimo sve kvalitetnije sireve, ističe Ivica Peranić
Manifestacija 8. izložba paške ovce i paškog sira otpočela je jučer u hotelu “Boškinac” u Novaljskom polju ocjenom sira koji su za ovu prigodu na ocjenjivanje donijela trideset tri obiteljska gospodarstva s cijelog područja otoka Paga.
– Svake godine se ova manifestacija održava prvog četvrtka i petka u srpnju. Ona je zamišljena tako da propagira sir proizveden na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, dakle, ne onaj proizveden u siranama, nego nam je cilj popularizirati proizvodnju u obiteljima, kazao nam je Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i jedan od organizatora ove manifestacije.
U proteklih sedam godina, koliko se odvijaju izložbe paške ovce i sira, preko dvjesto uzoraka je prošlo analize stručnjaka, što je rezultiralo i sve većim podizanjem kvalitete proizvodnje sira na obiteljskim gospodarstvima.
– Sva su obiteljska gospodarstva sve više poboljšavala svoju kvalitetu da bi danas došla ako ne do savršenstva, a onda jako blizu toga, čemu je razlog prije svega nazočnost struke, korisne sugestije stručnjaka, što je većina ljudi ugradila u svoje proizvode. I svake godine bilježimo sve kvalitetnije sireve. Iskreno govoreći rekao bih da paškog sira nema lošeg, nego boljeg ili malo manje boljeg, ističe Peranić.
Ovome u prilog govori i činjenica da je nakon 1. rujna, a katkada čak i ranije, u obiteljskim gospodarstvima teško i nemoguće naći sira na zalihama, budući da je sav prodan što je najbolji pokazatelj kvalitete nekog proizvoda.
A o tome koji će proizvod, odnosno sir s obiteljskog gospodarstva biti najbolje ocijenjen, odlučit će sud stručnog povjerenstva na čelu s prof. dr. sc. Dubravkom Samaržijom. Rezultati će biti objavljeni danas, na središnjem događanju u “Ruži vjetrova” s početkom u 20.30 sati.
Paški sir je originalan!
Dani paške ovce i sira bili su prigoda i za jedno provokativno novinarsko pitanje. Naime, koliko se proizvede paškoga sira i je li prema tome, svaki paški sir – originalni:
– Prema podacima Hrvatskog stočarskog centra, na otoku Pagu je tridesetak tisuća ovaca, svaka ovca proizvede preko sto litara mlijeka i kad to pretvorimo u sir, brojke se penju na 200-300 tona na godišnjoj razini. Tu i nema mjesta za neko povećanje proizvodnje, jer smo mi ipak otok i imamo tu vrstu zadanosti. Paški sir je, prema tome, originalan, a razne priče potječu i od toga što su sirane pogon koji osim ovčjeg sira proizvodi i druge proizvode od otkupljenog kravljeg mlijeka, no to su drugi proizvodi na kojima je to i istaknuto, kazao nam je Ivica Peranić.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
BIVŠA MINISTRICA
Vesna Pusić želi zajedničku vladu HDZ-a i SDP-a: Milanović bi nam to trebao omogućiti
KK Zadar
Premijer liga, doigravanje
Žilavim Dubravašima uzeta mjera za vodstvo u seriji
Ostali sportovi
BBK PAKOŠTANE
Na Praznik rada održan tradicionalni MTB Maraton Vransko jezero
Zadar
SPAS PLANETA
Učenici OŠ Smiljevac za Dan planeta Zemlje tražili rješenja za bolji život na Zemlji
Zadar
WINGS FOR LIFE
U nedjelju se zbog utrke mijenja mjesto ukrcaja putnika na liniji Zadar-Preko
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST