Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Prvi papa u 38 godina

Papa Franjo sletio u sukobima pogođen DR Kongo

Autor: Hina

31.01.2023. 16:43
Papa Franjo sletio u sukobima pogođen DR Kongo

Foto: ReutersPapa Franjo u utorak je sletio u Demokratsku Republiku Kongo, na početku posjeta na kojem će naglasiti posljedice desetljeća sukoba u toj ogromnoj srednjoafričkoj zemlji, iznimno bogatoj mineralima, ali u kojoj milijuni žive u siromaštvu i izbjeglištvu.


Franjo je prvi papa koji posjećuje DR Kongo još od Ivana Pavla II. 1985. godine, dok je zemlja nosila ime Zair. Otprilike polovica od ukupno 90 milijuna stanovnika Konga su rimokatolici.


“Za mene je to prvi put da ga vidim, osim na televiziji. To je trenutak sreće”, rekao je Alain Difima, katolički svećenik koji je satima čekao papin dolazak u zračnu luku.
Nakon ceremonije dobrodošlice i sastanka s predsjednikom Felixom Tshisekedijem, 86-godišnji Papa obratit će se vlastima, diplomatima i predstavnicima civilnog društva.


Dan kasnije vodit će misu i susresti se sa žrtvama nasilja na istoku zemlje, pogođenom stalnim borbama između pobunjenika skupine M23 i vladinih trupa.


“Htio sam ići u Gomu, ali ne možemo tamo zbog rata”, rekao je Papa novinarima tijekom leta, govoreći o gradu na istoku zemlje kojeg je prvotno planirao posjetiti prije nego što je to otkazano zbog borbi u regiji.


Kongo, bivša belgijska kolonija, jedno je od najbogatijih svjetskih nalazišta dijamanata, zlata, bakra, kobalta, kositra, tantala i litija, no njegovo bogatstvo potaknulo je sukobe između paravojski, vladinih trupa i stranih jedinica. Rudarenje u toj zemlji povezuje se s neljudskim iskorištavanjem radnika i degradacijom okoliša.


Istočni Kongo pogođen je i nasiljem uzrokovanim posljedicama genocida 1994. u susjednoj Ruandi.


Procjenjuje se da je u Kongu interno raseljeno 5,7 milijuna ljudi, a 26 milijuna suočeno je s glađu, uglavnom zbog oružanih sukoba, upozoravaju Ujedinjeni narodi.