Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

uhićeni u zambiji

Dva od četiri para su u registru posvojitelja, ali nije bilo zahtjeva za Kongo

Autor: Hina

29.12.2022. 18:49
Dva od četiri para su u registru posvojitelja, ali nije bilo zahtjeva za Kongo

Foto: PixabayOd četiri hrvatska para uhićena u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, dva su u registru potencijalnih posvojitelja, izvijestilo je resorno ministarstvo, dodavši kako nije zaprimilo zahtjeve iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga.


Ministarstvo obitelji i socijalne politike odgovorilo je Hini kako su uvidom u Registar potencijalnih posvojitelja, u njega upisana dva od četiri para, što znači da imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje.


Jedan par je u registru od 2021., a drugi od 2022. godine. Centar za socijalnu skrb dužan je u roku od osam dana od dostave pozitivnog stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje potencijalnih posvojitelja, upisati ih u registar potencijalnih posvojitelja.
Ministarstvo tvrdi da nije zaprimilo zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga u skladu s Konvencijom o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, koja je sastavljena u Hagu 1993.


Osobe koje imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, neovisno o njihovom državljanstvu, a koje žele posvojiti dijete iz druge države ugovornice, nakon postupka pred centrom za socijalnu skrb radi utvrđivanja podobnosti za posvojenje djeteta, podnose zahtjev Ministarstvu kao središnjem tijelu, s naznakom države iz koje žele posvojiti dijete.


Po zaprimanju zahtjeva, Ministarstvo rada obavještava potencijalne posvojitelje o mogućnosti međudržavnog posvojenja djeteta iz navedene države ugovornice kao i potrebnoj dokumentaciji.


Tri tjedna od uhićenja još bez optužnice


Tri tjedna od uhićenja osmero hrvatskih državljana u Zambiji, pristiglih radi preuzimanja posvojene djece iz Konga i osumnjičenih za trgovinu ljudima, optužnica još nije podignuta, piše u četvrtak Jutarnji list.


I dalje je u tijeku istražni postupak, odnosno provjerava se vjerodostojnost inozemnih dokumenata korištenih u postupku posvojenja četvero djece u dobi od godine i tri mjeseca do tri godine iz DR Konga.


Službenik veleposlanstva RH u Pretoriji u tri je navrata posjetio hrvatske državljane u pritvoru te im je dostavljena hrana, lijekovi i druge potrepštine, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Službenik veleposlanstva sastao se i s predstavnicima nadležnih tijela Republike Zambije, kao i delegacije EU u Lusaki.


Kako je Jutarnji list ranije pisao, zambijska je policija dobila dojavu da je 6. prosinca troje bijelaca rezerviralo sobe u pansionu u Ndoli, nakon čega su imigracijski službenici uz pomoć policije pratili osumnjičene s kojima su bila djeca kongoanskog podrijetla.


Uhićeni su dan kasnije u međunarodnoj zračnoj luci, a preliminarni rezultati istrage pokazuju da dokumenti za posvajanje koje je izdao Kongo nisu autentični. U MVEP-u tvrde da su u veleposlanstvu u Pretoriji reagirali “promptno i samoinicijativno” te su od Zambije diplomatskim putem zatražili službenu potvrdu o uhićenju kao i informacije o radnjama koja poduzimaju njihova nadležna tijela.


Usmenu potvrdu o uhićenju i pritvaranju hrvatskih državljana veleposlanstvo je primilo 13. prosinca, piše Jutarnji.