Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Molitva za papu

Papa Franjo na misi odao počast voljenom Benediktu XVI.

Autor: Hina

01.01.2023. 12:40
Papa Franjo na misi odao počast voljenom Benediktu XVI.

Foto: ReutersPapa Franjo odao je u nedjelju počast “voljenom” Benediktu XVI., njegovom prethodniku koji je umro u subotu u 95-oj godini života i čiji će sprovod predvoditi 5. siječnja.


“Danas predajemo voljenog papu emeritusa Benedikta XVI. Svetoj Majci (Djevici Mariji) da ga prati na putu prema Bogu”, rekao je papa Franjo na misi u bazilici svetog Petra.


Argentinski papa će danas također predvoditi tjednu molitvu Angelusa (Anđeo Gospodnji) pred vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra.
Benedikt XVI., koji se 2013. zbog narušenog zdravlja odrekao papinske dužnosti i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima, bio je briljantan teolog.


Nekoliko sati nakon vijesti o njegovoj smrti, Sveti Otac je odao je dirljivu počast svom prethodniku, “plemenitom i ljubaznom” Benediktu XVI.


“Osjećamo toliku zahvalnost u našim srcima”, rekao je Papa, istaknuvši da “samo Bog poznaje vrijednost i snagu njegove zagovorne molitve, njegove žrtve što ju je podnio za dobrobit Crkve”.


Franjo će u četvrtak ujutro predvoditi pogreb prvog njemačkog pape u suvremenoj povijesti. Na čelu Katoličke Crkve bio je od 2005. do 2013.


Na sprovodu se očekuje nekoliko tisuća vjernika.


Od ponedjeljka. tijelo Benedikta XVI. bit će izloženo ispod kupola u bazilici svetog Petra kako bi mu vjernici mogli odati počast,


Papa emeritus Benedikt XVI., pravim imenom Joseph Ratzinger, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II.