Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Slovenski predsjednik

Pahor kaže da arbitražni sporazum nema alternativu

Autor: Hina

28.11.2022. 14:25
Pahor kaže da arbitražni sporazum nema alternativu

Foto: Davor KovačevićSlovenski predsjednik na odlasku Borut Pahor rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je uvjeren da će arbitražni sporazum prije ili kasnije vrijediti, ali da je uvijek bio protiv blokade Hrvatske za članstvo u šengenskom prostoru i OECD-u.


“Uvjeren sam da će prije ili kasnije, a nije značajno da bude preko noći, odredbe arbitražnog sporazuma vrijediti jer nema bolje alternative. Nikad nisam bio za to, čak ni po pitanju širenja šengena ili OECD-a, da blokiramo Hrvatsku”, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.


Bivši čelnik socijaldemokrata bio je i slovenski premijer od 2008. do 2012. Za vrijeme Pahorova mandata je odlukom Slovenije blokiran hrvatski ulazak u EU, a  2009. sklopljen sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. ocijenivši je kompromitiranom nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce.


Uvjet za pristupanje šengenu
Ljubljana je jedno vrijeme inzistirala na provođenju arbitraže kao uvjet za pristupanje Hrvatske šengenu, a još donedavno kolale su informacije da Slovenija priprema izjavu po kojoj ulazak pristup Hrvatske šengenu znači da Hrvatska priznaje arbitražnu presudu.


Pahor je dodao da nije slučajno što je došao u Hrvatsku u svoj zadnji posjet nekoj zemlji kao slovenski predsjednik i da je, od svih susjeda, upravo Hrvatskoj “pridavao najveću pozornost”.


Naglasio je da je s hrvatskim predsjednicima, bivšim Ivom Josipovićem i Kolindom Grabar-Kitarović te s aktualnim Milanovićem, ukupno imao 55 susreta i bio više od 20 puta u posjetu Hrvatskoj.


Prijateljski odnosi


“Europska vanjska politika počinje sa susjedima i sa susjedima moramo imati prijateljske, savezničke odnose”, rekao je slovenski predsjednik.


Milanović je opisao Sloveniju “najboljim, najpredvidljivijim susjedom” i da Zagreb i Ljubljana “uz uspone i manje padove, sada imaju odlične odnose”.


Nakon sastanka na Pantovčaku, Pahor će položiti vijenac ispred Spomenika domovini pa se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.


Dvojica predsjednika posjetit će predvečer Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti predsjednik Milanović. Plenković je pozvan na večeru, ali nije odgovorio na poziv, rekao je predsjednikov glasnogovornik Nikola Jelić.