Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Boravak u Zagrebu

Pahor doputovao u oproštajni posjet Hrvatskoj

Autor: Hina

28.11.2022. 11:20
Pahor doputovao u oproštajni posjet Hrvatskoj

Foto: Robert Anić/PixsellSlovenski predsjednik Borut Pahor počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Hrvatskoj, ujedno posljednji u inozemstvu na kraju svog drugog mandata.


Pahor boravi u Zagrebu na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Hrvatski kolega ga je srdačno dočekao na Pantovčaku uz najviše državne počasti.


Orkestar Oružanih snaga RH izveo je slovensku himnu Zdravljicu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.


Nakon predsjednika, sastanak s premijerom
Nakon sastanka na Pantovčaku, Pahor će položiti vijenac ispred Spomenika domovini pa se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.


Dvojica predsjednika posjetit će predvečer Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti predsjednik Milanović.


Drugog dana posjeta, u utorak, Pahor će s Milanovićem sudjelovati na otvaranju foruma “Business Meets Politics – Energetika danas i sutra“ u organizaciji Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj.


Potom će se dvojica predsjednika susresti sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i rektorom Sveučilišta u Zagrebu Stjepanom Lakušićem u kazališnoj kavani ‘Kavkaz’.


Slovenski predsjednik na odlasku zaključit će posjet Hrvatskoj u zagrebačkom Zoološkom vrtu kojemu će darovati nastambu za pčele.


Boruta Pahora, predsjednika Slovenije u dva uzastopna mandata, što je ujedno i ustavni limit, zamijenit će u prosincu Nataša Pirc Musar.


Bivši čelnik socijaldemokrata bio je i slovenski premijer od 2008. do 2012. Za vrijeme Pahorova mandata je 2009. sklopljen sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. No Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. ocijenivši ju kompromitiranom nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce.