U sklopu 19. Dana masline, koji se ovaj vikend održavaju u Zadru i na otoku Ugljanu, jučer je na jugozapadnoj strani Ugljana otvoren matičnjak, rasadnik autohtonih sorata masline. Jedinstven projekt genetske identifikacije autohtonih sorata masline Zadarske županije započeo je prije nekoliko godina dr. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a uz pomoć Zadarske županije i Općine Preko odvijao se u tri faze.
– Riječ je o projektu u kojemu smo analizirali više od 220 primki, od čega 30-ak s otoka Ugljana. Dobili smo vrlo zanimljive rezultate, potvrdile su se već poznate sorte, ali i šest novih za koje nismo znali da ovdje postoje. Sljedeći korak bila je morfološka analiza novih sorata kako bismo mogli predložiti zaštitu, u budućnosti dobiti ulje i na tržištu imati unikatni proizvod i jedinstvenu priču. Ili, kako se to danas voli reći, novi brend ekstra djevičanskog maslinova ulja. Ovaj matičnjak može služiti za istraživanje, ali prvenstveno za gospodarenje jer je svaka sorta jedinstvena ili za otok Ugljan ili za Zadarsku županiju. Ovim projektom mi otoku Ugljanu vraćamo ono što je nekad imao, a imao je svoj brend, liburnsko ulje, koje se proizvodilo u Mulinama prije 2.000 godina i izvozilo u Rim pod nazivom „oleum liburnicum”. Željeli bismo da se ovaj projekt proširi na cijelu Hrvatsku, dosad su ga prepoznali Istra i otok Ugljan, kazao je dr. Benčić, koji s Danijelom Segarićem, županijskim pročelnikom za poljoprivredu, otvorio matičnjak.
Matičnjak, u kojemu je posađeno 60 stabala maslina, nalazi se na području Psihijatrijske bolnice Ugljan i služit će, među ostalim, i za radno-okupacijsku terapiju za pacijente koji se liječe u toj zdravstvenoj ustanovi.
Nakon Ugljana, stotinjak maslinara i vinara koji sudjeluju na Danima masline imalo je priliku razgledati OPG Otavijević u Sutomišćici, dobitnike prestižnog priznanja Hrvatski otočni proizvod, te u njihovu masliniku prisustvovati oglednom obrezivanju i procjepljivanju masline koje je vodio mr. Šime Marcelić s Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.
U „revijalnom” i ne manje atraktivnom dijelu zadarskih Dana masline na rivi u Sutomišćici održalo se međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta, tradicionalnog jela od mlade janjetine. Među ekipama iz Slovenije,Crne Gore, Istre, domaćina iz Sutomišćice, Zagrebačkog maslinarskog instituta, kuharskih ekipa iz Omiša, Zagreba, Zadra, najbolji žgvacet skuhala je ekipa dr. Marijana Tomca iz Zagreba. Za „nijansu” lošiji bio je žgvacet ekipe koju je predvodio zadarski novinar Mario Vuksan, a treće mjesto odnijeli su Omiški gusari.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
DRUGA STRANA
Dramatična ispovijest majke dječaka iz Perušića: “On je žrtva strašnog nasilja, ovo je prava istina”
Crna Kronika
CILJANA AKCIJA
Tijekom pojačanog nadzora dostavnih i taxi vozila utvrđeno 36 prekršaja
Hrvatska
HDZ
Plenković o pregovorima: Nastojimo približiti stajališta, sastanak je bio jako dobar
Kultura
GRADSKA KNJIŽNICA
U ponedjeljak otvorenje izložbe “Okviri kulture”
Hrvatska
SKRADIN
Ličko-senjska županija partner na 13. Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND