Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Otok Ugljan i mjesto Kukljica postali moj drugi dom

Autor: Nenad Marčina

22.11.2009. 23:00
Otok Ugljan i mjesto Kukljica postali moj drugi dom


Predstavila se mještanima Kukljice po prvi puta prije nepunih četiri godine. Bila je jedna od aktera Likovne kolonije, pod nazivom Jadertina, Internationalnog Art Work shopa. Naime, radi se o Ukrajinki, akademskoj slikarici Oksani Veber, rođenoj u Sibiru, koja u posljednjih dvanaest godina živi i radi u Republici Českoj. Povod našeg razgovora je otvaranje njene likovne izložbe s naslovom „Ples sjena”, koja se organizira danas 23. studenog 2009., u Izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru s početkom u 19.00 sati. Otvaranje izložbe koja se održava u čast proslave Dana grada Zadra i Blagdana sv. Krševana uveličat će gitaristički duo Joso Svorcina i Luka Stipanov iz Glazbene škole „Blagoje Bersa” u Zadru, pod vodstvom prof. Ivana Vihara.
– Proputovala sam veći dio svijeta, ali kada sam došla u Kukljicu ostala sam impresionirana te u isti trenutak odlučila da mi otok Ugljan i mjesto Kukljica postanu moj drugi dom. Osim što su ljudi prijazni u tom slikovitom mjestu stalno pronalazim motive za stvaranje slikarskih djela, ističe Ukrajinka Veber.
Medutim, proputovavši čitav Jadran, nadodaje da su joj u sjećanju ostale mnoge kulturne i povijesne vrijednosti, poput benediktinskog samostana Ćokovca, crkva sv. Donata, Šibenska katedrala, Radovanov trogirski portal, kao i mnoge druge trajne znamenitosti.
– S oduševljenjem posjećujem i kulturna događanja na području grada Zadra. Svake godine sam nazočna na Zadarskom kulturnom ljetu, Glazbenim večerima u Donatu, osjećam ljubav prema hrvatskoj pjesmi, a posebice ukoliko to izvode klape.
Likovna umjetnica Veber prisjeća se Međunarodne likovne kolonije pod naslovom „Spajanju dvaju mora”, Crnog i Jadranskog, s izloženim izložbama u bugarskom mjestu Balčiku, Bruškoj i Svetom Roku. Suradnja gradova Varne i Zadra još više je došla do izražaja, ističe Veber, jer ta dva grada imaju indentičan položaj na obali Crnog i Jadranskog mora. Inače, pojašnjava ona, kolonija Jadertina sa predsjednikom organizacije kiparom Konstatinom Kostovom omogućuje umjetnicima da razmjene iskustva i ideje u promišljenu zajedničkih projekata u kontekstu ujedinjenja Europe, ali s naglaskom da svaka zemlja ulaže najbolje iz svoje kulture i tradicije radi svoje budućnosti.
– Posjet Muzeju antičkog stakla u Zadru urezao mi se u pamćenje, a prije svega zahvaljujuci ravnatelju, prof. Ivu Fadiću, koji me je u detalje upoznao sa nekadašnjom klasicističkom palačom Cosmacendi iz druge polovice 19. stoljeća. Promatrajući stare fotografije Palače, impresionirana sam kako je obnovljena, i to ne samo interijer već je i njenoj fasadi vraćen izvorni izgled. Nakon ragleda MAS a i mojeg isprobavanja u puhanju stakla, dogovorila sam se sa ravnateljem, prof. Ivom Fadićem za postav moje izložbe, a koja se otvara danas, kaže s oduševljenjem akademska slikarica Oksana Veber.