“Ostrea” otkupljuje čak i do 60 posto sveukupnog hrvatskog ribolova inćuna i to od 50-ak vlasnika ribarskih brodova. Pokušavamo se probiti na istočno tržište, na područje Rusije, kazao je Katalinić, pozvavši sve zainteresirane za posao soljenja i prerade inćuna da se prijave
Pod poslovnim sloganom “Slani inćuni iz Jadranskog mora, dalmatinska delikatesa bez premca” u “Ostrei” su pokrenuli vlastitu marku, a proizvodi se izvoze u 36 zemalja. Odnedavno manji dio prerade isporučuje se hrvatskim trgovačkim lancima. Osim inćuna jedini u Hrvatskoj prerađuju i usoljene lokarde. Tako tvrtka “Ostrea” unatoč svjetskoj recesiji i krizi zapošljava još 200-tinjak novih radnika. Kako to uspijevaju, upitali smo Nikolu Katalinića, savjetnika u upravi tvrtke “Ostrea”.
– Riba koja se prerađuje isključivo je iz Jadranskog mora koje je poznato kao najčišće u svijetu. Svježa riba se direktno s broda transportira kamionima s rashladnim uređajima, jer se inćuni ne smiju zamrzavati, već se u roku od 48 sati moraju u benkovačkom pogonu uz strogu kontrolu i preraditi. Riba se soli ručno, prema staroj tradiciji. Čitav proces praćen je vrhunskim znanjem i profesionalnošću stručnih osoba tvrtke “Ostrea”, kao i HACCP sustavom kontrole kvalitete uz svakodnevnu analizu ribe u vlastitom laboratoriju, kaže Katalinić, istaknuvši da radnici tvrtke “Ostrea” postižu rekordnu proizvodnju u jednom danu.
– U stanju su očistiti i osoliti stotinu tona ribe, što nijedna tvornica u Europi ne uspijeva. Naime, taj višak sirovine i interes za konzumacijom u Europi i u svijetu bili su razlozi da se u poslovnoj zoni Novi Stankovci sagradi novi pogon površine 7.500 metara četvornih. Uskoro u tijeku mjesec dana taj će novi pogon, u koji je naša tvrtka uložila 50 milijuna kuna, i proraditi, kaže Katalinić, dodavši da će se proširiti asortiman proizvodnje.
– Najveći konzumenti naših proizvoda su Talijani, Španjolci, Francuzi. U pripremi je i pakiranje fileta slane ribe u ulju, što smo dosada prerađivali u Albaniji, a potom plasirali na svjetska tržišta. “Ostrea” otkupljuje čak i do 60 posto sveukupnog hrvatskog ribolova inćuna i to od 50-ak vlasnika ribarskih brodova. Pokušavamo se probiti na istočno tržište, na područje Rusije, kazao je Katalinić, pozvavši sve zainteresirane za posao soljenja i prerade inćuna da se prijave.
najnovije
najčitanije
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Scena
Pop megazvijezda
Američka glazbenica dominira ljestvicama, u tjedan dana prodala 1.9 milijuna albuma
Hrvatska
PRAZNIK RADA
Nitko više nema volje za radničke akcije! Sindikati ove godine ne organiziraju tradicionalnu prvosvibanjsku povorku
Košarka
NBA
Milwaukee smanjio na 2-3 protiv Indiane
Feelgood
Životna filozofija
Danski koncept “pyt” za uklanjanje stresa i briga i početak iznova
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar & Županija
PROPALI POGON