Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

BORBA SA ZARAZOM

Osigurano 7,5 milijuna eura pomoći za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom

Autor: Hina

18.07.2023. 21:33
Osigurano 7,5 milijuna eura pomoći za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom

Foto: ARHIVA ZLVlada RH osigurala je 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja, priopćilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede. U Ministarstvu ističu i kako je u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu objavljena nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima.


Novom Naredbom je, između ostaloga, dozvoljeno držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim Naredbom omogućiti rekategorizacija. Također, na području županija visokog rizika izvan zona zaštite, nadziranja i zaraženih zona, propisuju se dodatne mjere radi sprječavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.


Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kažu u Ministarstvu poljoprivrede te apeliraju na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.


Foto: Arhiva ZL