ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ZARAZA

Afrička svinjska kuga potvrđena u Bosni i Hercegovini

Autor: Hina

27.06.2023. 17:46
Afrička svinjska kuga potvrđena u Bosni i Hercegovini

Foto: PexelsU Bosni i Hercegovini su u 20 gazdinstava registrirani slučajevi obolijevanja svinja od afričke kuge, zbog čega su poduzete mjere koje uključuju uklanjanje zaraženih životinja i zabranu njihova transporta. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske izvijestilo je da je bolest potvrđena u selima u Semberiji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.


Do danas je od afričke kuge uginula 31 svinja. Zaraza je registrirana na 20 gazdinstava gdje je ukupno 498 svinja, od kojih je dio eutaniziran, a ostale su u postupku uklanjanja. Ministarstvo je najavilo je kako će nastaviti pratiti situaciju i poduzimati mjere s ciljem suzbijanja i sprječavanja širenja te zarazne bolesti. Pozvalo je vlasnike svinja da svaku smrt životinja prijave veterinarskom inspektoru ili veterinaru.


Zabranjeno je premještanje životinja, a ograničeno je i njihovo kretanje na farmama. Vlasti su naložile postavljanje dezinfekcijskih barijera.  Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje izvan poslovnog prostora. Zabranjen je i rad stočnih tržnica na teritoriju grada Bijeljine.


Foto: Pexels