Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zakazana sjednica

Optužnica protiv četiri ministra - Mandac, Žunac i Mišković očekuju nagodbe

Autor: Hina

27.12.2022. 12:20
Optužnica protiv četiri ministra - Mandac, Žunac i Mišković očekuju nagodbe

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELLOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda za srijedu je zakazalo sjednicu o optužnici kojom su obuhvaćena čak četiri ministra, no prije odluke o osnovanosti optužnice sud bi trebao potvrditi nagodbe troje optuženika koji su, kako se doznaje, priznali sve što im Uskok stavlja na teret.


Optužnicu protiv četvorice bivših ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih iz dva kraka istrage zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja Uskok je podigao krajem listopada.


Uz četvoricu bivših ministara optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Taj je trojac, po tvrdnjama odvjetnika, priznao optužbe i nagodio se s Uskokom pa očekuju izricanje presuda i prije formalnog početka sudskog postupka.


Odvjetnica Ane Mandac najavljuje rad za opće dobro
Odvjetnica Ane Mandac, Željka Pokupec, izjavila je za RTL da nakon što presuda postane pravomoćna, njena klijentica može započeti s izvršavanjem kazne, odnosno radom za opće dobro na slobodi.


Uz četvoricu bivših ministar optužnicom je obuhvaćen i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.


Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.


Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.


Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).


Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.


Horvat – prvi ministar uhićen na dužnosti


Nakon pokretanja istrage Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.


Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani “po babi i stričevima”.


Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.


Početkom listopada Mandac je sporazumno osuđena na 10 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za namještanje potpora prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane.