Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

USKORO ODLUKA

Politički kapitalci u velikim problemima

Autor: Hina

26.12.2022. 22:11
Politički kapitalci u velikim problemima

Foto: Arhiva NL/PIXSELLZa dva dana zagrebački Županijski sud odlučivat će o optužnici protiv četvero bivših članova Vlade – Horvata, Tolušića, Aladrovića, i Miloševića. No, RTL doznaje – postupak će se razdvojiti, jer se već troje ljudi obuhvaćenih postupkom nagodilo s USKOK-om.


Četiri nekad velika kapitalca sada su u velikim problemima. Bivša pomoćnica nekadašnjeg ministra Darka Horvata pred USKOK-om je sve prva priznala. I u studenom se nagodila s tužiteljima. I to na 11 mjeseci zatvora.


“Nakon što presuda postane pravomoćna, moja klijentica može započeti s izvršavanjem kazne, odnosno s radom za opće dobro na slobodi, gdje će to biti ta odluka je u ingerenciji Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa”, izjavila je odvjetnica Ane Mandac, Željka Pokupec.


Nakon Mandac, s USKOK-om dogovor su postigli i, kako doznajemo, još dvije osobe i to bivši državni tajnik Velimir Žunec i tadašnja ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.


Horvatova odvjetnica poručuje kako poziv za optužno vijeće prekosutra još nije dobila. No već ranije je za RTL Danas govorila u kojem će smjeru ići Horvatova obrana.


S obzirom na sada već tri sporazuma s USKOK-om, bivši članovi Vlade mogli bi imati sve više problema. Jer osim njih, ostao je još samo gradonačelnik Županje – Damir Juzbašić.


“U odnosu na sjednicu optužnog vijeća određenu za srijedu,- pretpostavljam da će se postupak razdvojiti u odnosu na optuženike koji su postigli sporazum. Međutim, pričekajmo srijedu kada ćemo vidjeti što će se dogoditi”, rekla je Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac.


USKOK-ova optužnica odnosi se na razdoblje 2018. i 2019. Šteta se procjenjuje na 2,6 milijuna kuna. Najveći dio odnosi se na zloupotrebu bespovratnih sredstava. Iz Horvatovog slučaja proizašla je istraga protiv Josipa Aladrovića kojeg se tereti za pogodovanje prilikom dvaju zapošljavanja dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranja.


Bivša Horvatova pomoćnica Ana Mandac već se nagodila u slučaju Josipe Rimac gdje je dobila 10 mjeseci uvjetne kazne. Za ovaj slučaj – ako se prihvati nagodba – 11 mjeseci koje će se mijenjati radom za opće dobro. Jedan dan zatvora – 2 sata rada.