Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SLUČAJ "J... VAS VUKOVAR"

Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv Borisa Dežulovića

Autor: Hina

23.11.2022. 18:05
Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv Borisa Dežulovića

Foto: Sergej Drechsler/Arhiva NLZagrebačko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu više podnositelja protiv novinara Borisa Dežulovića zbog njegova teksta “J… vas Vukovar”, budući da tužiteljstvo nije utvrdilo sumnju da je u svojoj kolumni javno poticao na nasilje i mržnju.


”Kaznena prijava je odbačena jer nema osnovane sumnje da bi osumnjičenik počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju ili neko drugo djelo za koje se progon provodi po službenoj dužnost. Također, nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, precizirali su u srijedu iz tužiteljstva.


Vezano za Dežulovićev tekst objavljen na portalu N1, poručili su kako su podnositelji kaznene prijave i njihovi punomoćenici obaviješteni o odluci tužiteljstva, navodeći da podnositelji nisu u svojstvu u kojem bi, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, imali pravo na preuzimanje progona
U zagrebačkom tužiteljstvu ističu kako je državnoodvjetnička odluka u ovom predmetu donesena sukladno Zakonu o kaznenom postupku i u vremenu potrebnom za razmatranje navoda iz prijave, kao i poruke prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.


Ne navodeći identitete podnositelja, naveli su kako su od 3. studenoga prošle do 7. travnja ove godine zaprimili  podnesak jedne osobe, posebno izvješće PU zagrebačke kao nadopune prijave koju je podnijela jedna osoba i predsjednik jedne stranke, zajedničku kaznenu prijavu nekoliko udruga te dodatnih nekoliko podnesaka predsjednika jedne stranke.


Braniteljske udruge najavile daljnji kazneni progon


Mediji su ranije izvijestili da su među podnositeljima prijave protiv Dežulovića bili istražitelj zločina na Ovčari i nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemskoj Nikola Kajkić te predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec.


Udruge proizašle iz Domovinskog rata najavile su, nakon odbacivanja prijave, da će pokrenuti daljnji kazneni progon protiv Dežulovića.


”Poduzet ćemo sva zakonom dopuštena sredstva da zaštitimo hrvatske branitelje koji su pogođeni zločinačkim poticanjem na nasilje i mržnju osumnjičenog Borisa Dežulovića, jer smo sigurni da optuženi Dežulović nije napisao inkriminirani tekst sa željom preispitivanja odnosa vladajućih struktura prema, kako je u rečenoj obavijesti navedeno s navodnicima, ‘Gradu heroju’”.


Priopćili su to iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba, Udruge policije branitelja Jastrebarsko i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.