Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Napredak

Općina u kojoj građevinski radovi gotovo niti ne prestaju

Autor: Marin Smolčić

13.03.2023. 12:15
Općina u kojoj građevinski radovi gotovo niti ne prestaju


Dok traju radovi i ulaganja u luku i karlobašku rivu, na području ove općine trenutno se nastavljaju  i mnogobrojni radovi na infrastrukturi i novim sadržajima. Obilaskom ovog terena župan ličko-senjski Ernest Petry mogao se uvjeriti u nastojanja ove Općine da što spremnije dočeka narednu turističku sezonu. U tijeku je obnova Gradske plaže te uređenje Trga Giardin na kojemu se uz već obnovljene fasade na pročeljima zgrada trenutno izvode i radovi na izradi fontane, podloge za popločavanje i ostali elementi koji će činiti budući Ribarski muzej na otvorenom.


Danas su dio karlobaških gradilišta obišli župan Ernest Petry i načelnik Općine Karlobag Boris Smojver. Pri tome župan nije krio optimizam viđenim napretkom jer radovi na području Karlobaga traju cijele zime i samo su ih povremeno zaustavljale kiše.


– Uređenje plaže realizira se sredstvima Vlade RH i Općine Karlobag, uz financijsku pomoć Ličko-senjske županije. Plaža je već desetljećima bila u derutnom i zapuštenom stanju, čak i opasna za korištenje, dok bi do početka ove  turističke sezone trebala zasjati u novom ruhu. Također moram izraziti zadovoljstvo  trenutnom dinamikom svih ostalih započetih  radova u Karlobagu. Kada govorimo o  Gradskoj plaži treba reći kako je ona vapila za neophodnim renoviranjem, jer uređenu plažu trebaju svi, kako žitelji Karlobaga, tako i brojni turisti. S novim sadržajima Karlobag će svakako biti sadržajniji i najbolji primjer kako se brine i ulaže u naše turističke sadržaje i destinacije, ustvrdio je župan Petry.
Načelnik Boris Smojver je također napomenuo da će na plaži biti ugrađen i lift za invalidne osobe, odnosno Aqualift, kako bi se invalidnim osobama u kolicima omogućio lakši ulazak i izlazak iz mora. Ova je plaža jedan od simbola Karlobaga, a prema ranije zatečenom stanju obnova je bila neophodna. Vrijednost cjelokupne investicije uređenja plaže u Karlobagu će iznositi cca 219.000 eura s PDV-om, što bi u kunskoj protuvrijednosti iznosilo 1.650.000 kuna s PDV-om.


Za uređenje Trga Giardin na kojemu će se izgraditi Ribarski muzej na otvorenom, putem Vlade RH i EU fondova osiguran je iznos od 332.000 eura odnosno 2.5 milijuna kuna. U tijeku su i završni radovi na uređenje karlobaške luke i rive za koje  je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sada osiguralo iznos od 597.000 eura, odnosno 4.5 milijuna kuna.


Jedan od budućih sadržaja koji će dodatno obogatiti   vizuru rive i samog trga Giardin je i pješački most koji će se postaviti između mula i obale pa će na nepreglednom dijelu Jadranske magistrale omogućiti siguran i nesmetan prolaz pješacima. Vrijednost te investicije iznosi gotovo 33.000 eura odnosno 250.000 kuna. Prema najavama načelnika Smojvera u nadolazećem razdoblju se očekuju i mnoge druge investicije na cijelom području općine Karlobag.