Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ledeni val

Dio Hrvatske jutros se probudio na minus 10, puše olujni vjetar

Autor: P. N.

07.02.2023. 08:15
Dio Hrvatske jutros se probudio na minus 10, puše olujni vjetar

Foto: Alen PlahinekVeći dio Hrvatske jutros se probudio u debelom minusu. U Karlovcu je u 6 sati ujutro izmjereno minus 9, u Pargu kraj Čabra minus 10, na Medvednici minus 11, dok je najhladnije na Zavižanu koji mjeri čak 15 stupnjeva ispod ništice.


“Hladno vrijeme se nastavlja pa na kopnu zbog duljeg niza dana s najnižom temperaturom i ispod -5 °C postoji upozorenje na hladni val koji može djelovati na zdravlje. Pritom će i dalje prevladavati suho, uz dosta sunčanih sati, a povremeno umjeren sjeveroistočnjak bit će češći do četvrtka. Na Jadranu će i dalje mjestimice puhati jaka i olujna bura.


Stoga treba računati na daljnja ograničenja u prometu, kao i na nastavak neuobičajeno hladnih noći, a u drugoj polovini tjedna dnevna temperatura porast će na prosječne vrijednosti za doba godine.”, kaže za HRTmeteorolog Dragoslav Dragojlović.
U utorak će u istočnoj Hrvatskoj nakon vrlo hladne noći te jakog mraza i danju hladnije od uobičajenog uz tek blago pozitivnu temperaturu. Bit će pretežno sunčano, u Podunavlju uz povremeno umjerenu naoblaku te umjeren sjeverozapadni vjetar. U središnjoj Hrvatskoj vjetar većinom slab, a uz vedru noć najniža temperatura često će biti i ispod -5 °C. Unatoč mnogo sunčanih sati danju će temperatura porasti na svega 1 ili 2 °C.


Na Jadranu “zubato sunce” i jaka bura


Hladno će biti i na zapadu zemlje, u gorju u noći ponegdje uz temperauturu i ispod -10 °C, a uz snježni pokrivač na tlu mnogi će reći: “Konačno prava zima na kakvu smo navikli.” No, stanovnicima sjevernog Jadrana jutarnji “minusi” nisu toliko uobičajeni te će na snazi biti umjerena opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje. “Zubatom” suncu pripomoći će i jaka i olujna bura.


Bura će puhati i u Dalmaciji, uz također prevladavajuće sunčano, u mnogim krajevima i sasvim vedro vrijeme. Jutarnja temperatura od -2 do 3 °C, a najviša dnevna oko 7 °C.


Na krajnjem jugu Hrvatske još jedan vrlo hladan dan, no bura će ipak biti manje izražena, uz uglavnom olujne udare u prvom dijelu dana. Oprez je potreban zbog velike opasnosti na hladni val.”


“Hladni val će se na Jadranu nastaviti i idućih dana, ponešto oblačnijih u odnosu na utorak, a vrlo slabe oborine bit će moguće uglavnom na otvorenom moru, i to ponajprije u srijedu. Bura će još u srijedu i četvrtak biti često olujna, a u petak će značajnije oslabjeti. U unutrašnjosti do petka uglavnom suho i hladno.


U srijedu će prolazno biti povećane naoblake, a zatim u četvrtak i petak ponovno pretežno sunčano. Puhat će većinom slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Zatvorene dionice cesta


Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, a obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar, upozoravaju u utorak iz Hrvatskog autokluba (HAK).


Na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.


Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica pa HAK poziva vozače na pojačan oprez te prilagođavanje brzine i načina vožnje uvjetima na cestama. U pomorskom prometu nema poteškoća.