Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

prepirke oko primanja

Direktori zarađuju više od kancelara

Autor: Hina

22.12.2022. 18:31
Direktori zarađuju više od kancelara

Foto: ReutersNjemački parlamentarci kritizirali su u četvrtak činjenicu da mnogi direktori državnih tvrtki zarađuju osjetno više od samog kancelara Olafa Scholza.


“U usporedbi s plaćom direktora Njemačke željeznice, plaća kancelara Scholza djeluje kao da se radi o volontiranju. Kao direktor Savezne tiskare kancelar bi imao mnogo manje stresno radno mjesto i više nego dvostruko veću plaću. To su potpuno apsurdni odnosi”, rekao je zastupnik oporbene stranke Ljevica Jan Korte.


On je od ministarstva financija nakon višestrukih pokušaja dobio informaciju o plaćama direktora tvrtki koje su u vlasništvu države. Korte je kritizirao činjenicu da nije dobio listu sa svim podacima i nižim položajima od direktora.
On sumnja da i osobe na nižim položajima u državnim tvrtkama primaju višu godišnju plaću od kancelara, koji zarađuje oko 360.000 eura bruto.


“Mi trebamo prestati s privatizacijom državnih tvrtki i pripaziti kako se odnosimo prema novcu poreznih obveznika”, rekao je Korte.


On se zapitao čime je opravdana plaća direktora Njemačkih željeznica, koja nakon povišice iznosi gotovo milijun eura ili direktora državne tiskare od gotovo 863.000 eura bruto.


U prijašnjim objašnjenjima je iz vlade poručeno kako plaće u državnim tvrtkama moraju biti konkurentne s plaćama na slobodnom tržištu.


Njemački predsjednik godišnje s dodacima zaradi oko 300.000, a ministrica vanjskih poslova oko 200.000 eura bruto.