Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ministarstvo graditeljstva

Objavljen poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja

Autor: Hina

04.02.2023. 11:50
Objavljen poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja

Foto: Davor KovačevićMinistarstvo graditeljstva objavilo je Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se na području Banovine proširuje i na one građane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.


Omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo – potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije.


Prijavu mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020., odnosno u vrijeme potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 i N2, a nalaze se na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.


Mjera za one koji nemaju u radijusu od 20 km useljiv prostor
Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.


Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.


Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi kućanstva i to po cijeni od 9,3 eura za metar četvorni.


Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.


Zahtjevi se podnose na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine – Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.


Ministarstvo poziva i vlasnike stanova na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam da im se jave.


Prijave za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. svibnja 2023., a vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam trebaju se javiti do 6. ožujka 2023.


Više informacija dostupno je u Javnom pozivu, a svi obrasci dostupni su na web stranicama ministarstva. Dodatne informacije se mogu dobiti i na telefon 01/6448-900 ili email [email protected].