Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

BRINJE

Novi život zapuštenog jezera nadomak središta grada

Autor: Marin Smolčić

08.09.2023. 14:14
Novi život zapuštenog jezera nadomak središta grada

Foto: Marin SmolčićBRINJE Jezero Brodić, ili kako ga lovci iz brinjskog kraja vole zvati Lovačko jezero, formirano je razlijevanjem potoka Brodić u svojoj uzvodnoj, gotovo izvorišnoj zoni izgradnjom betonske pregrade na nizvodnom dijelu jezera. Potok Brodić se formira iz više manjih izvora od kojih je najznačajniji Pejnović vrelo. Podizanjem pregrade unutar samog toka potoka Brodić zadržava se uzvodno prečista izvorska voda u tako formiranom jezeru na mjestu gdje se za vrijeme velikih voda i velikih oborina voda  prirodno razlijevala i poplavljivala poljoprivredne površine.


Višak te vode otječe nizvodno preko preljeva pregrade svojim tokom kroz sami centar Brinja i završava u ponornoj zoni nedaleko od državne ceste. Cjelokupni tok potoka Brodić je dužine 3,4 km i cijela dionica toka sada je regulirana. Za samo formiranje jezera zaslužni su još davnih dana pojedini lovci. Ribolovci su se potom prihvatili posla i revno brinu o ribljem fondu unutar jezera, a Hrvatske vode su tijekom ove i protekle godine radile na otkupu zemljišta te rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u svrhu proglašenja ovoga područja javnim vodnim dobrom. U tome su konačno uspjeli.


Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koncesionar Hrvatskih voda pristupio je čišćenju i uređenju samog jezera sa svrhom da se u injemu zadrži optimalna protočnost vode koju je jako bujna vodena  vegetacija već značajno umanjila. Strojno sa obale, uz po potrebi djelomično nasipavanje pristupa, uklanja se bujna vegetacija iz rubnog pojasa jezera. Na sredini jezera i dalje će ostati prepoznatljivi zeleni otok. Saznajemo da će nakon samog čišćenja jezera, koje je dosta zahtjevno zbog teškog pristupa mehanizacijom što bliže jezeru, Hrvatske vode u suradnji s Općinom Brinje pristupiti i izradi šetnice oko cijelog jezera dužine oko jedan kilometar. Svi detalji još nisu poznati široj javnosti, a predviđeni rok za završetak radova je jesen 2024. godine.
Zbog same prekrasne prirode kroz koju će prolaziti buduća  šetnica i samog jezera Brodić koje će je opasati, ne sumnjamo da će sve ovo  biti izuzetno atraktivna i ugodna šetnica za rekreaciju i kao još jedan atraktivni  turistički resurs brinjskog područja.