Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Atrakcija i rekreacija

Nove planinarsko-poučne staze na području Lovinca

Autor: Marin Smolčić

16.11.2022. 11:34
Nove planinarsko-poučne staze na području Lovinca

Foto: Marin SmolčićTijekom prošle godine po provedenoj javnoj nabavi Općina Lovinac ugovorila je s obrtom „Arija“ iz Senja izvođenje radova na tri planinarsko – poučne staze koje je općina prijavila na natječaj za provedbu tipa operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” iz podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ kojeg je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dodjele sredstava projektima koji će omogućiti dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe.


Tijekom prošle godine većim su dijelom obavljeni radovi prosijecanja i krčenja planiranih staza dok su tijekom ove godine obavljeni radovi završnog uređenja i krčenja te označavanja staza. O važnosti ove turističke infrastrukture više nam je rekao načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.


– Poučna staza Ričica je duljine 2 175 metara, Medvidovča 3 314 i Repnik 6 108 metara, odnosno ukupne duljine od nepunih 13 kilometara. Vrlo je važno istaknuti kako ove staze prolaze kroz područja gdje nema naselja, kroz netaknutu prirodu i eko-sustave atraktivne svakom zaljubljeniku u čisti okoliš. Postavljanjem poučnih ploča, putokaza, klupa, stolova i druge planirane opreme planirani radovi privedeni su kraju te su time stavljene u funkciju sve tri planinarsko-poučne staze na području Općine Lovinac. Ovaj je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u ukupnom iznosu od 984.084,42 kune, rekao nam je načelnik Miletić. 

Ovim stazama na području Općine Lovinac otvorene su nove mogućnosti za šetače, planinare kao i druge zaljubljenike u prirodu, kako s područja Općine Lovinac tako i za brojne turiste koji tijekom godine dolaze na područje ovog dijela Like.