Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

SVETI HUBERT

Lovci obilježili dan patrona lovstva Sv. Huberta

Autor: Marin Smolčić

05.11.2022. 15:24
Lovci obilježili dan patrona lovstva Sv. Huberta


Po XIII. puta zaredom održana je svečana proslava Sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva. U organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza i suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede u Udbini se okupilo više od tisuću lovaca iz cijele Hrvatske. Svečana proslava održala se u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini čiji su domaćini bili Ličko-senjska županija, Gospićko-senjska biskupija, Lovački savez Ličko-senjske županije i općina Udbina.


Program proslave započeo je okupljanjem članova i članica Hrvatskog lovačkog saveza  koji su formirali procesiju ulicama Udbine, do Crkve hrvatskih  mučenika. Koncelebriranu svetu misu predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.


-Hubert je bio plemić koji je s puno strasti išao u lov. Njegov se život promijenio kada je u šumi ugledao bijelog  jelena koji je među rogovljem imao raspelo. Od toga dana Hubert se  i dalje bavio lovom, ali je pri tome unio pravilo da se o divljači treba brinuti i hraniti je, a posebno čuvati njezina staništa. Bila je to preteča onoga što smo mnogo godina kasnije nazvali ekologoijom, rekao je tijekom propovijedi biskup Križić.
Pozdravne riječi civilnim, vjerskim strukturama i kolegama lovcima uputio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Busor. Govoreći u ime domaćina ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio se lovcima na dolasku te s ponosom istaknuo neke detalje ličkog areala.


-Posebna mi čast što je Hrvatski lovački savez Udbinu odabrao za mjesto proslave blagdana Svetog Huberta. Mi smo najveća hrvatska županija koja se prostire na 5 350 četvornih kilometar, što čini gotovo 10 posto državnog teritorija.  Na žalost imamo najmanje stanovnika, ali i prirodne, komparativne  resurse bez premca. Dovoljno je spomenuti nacionalne parkove Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, dijelove NP Paklenica i Park prirode Velebit koji čine 58 posto svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Uz to Ličko-senjska županija bilježi najveći broj divljih životinjskih vrsta, što je uz očuvana staništa odličan uvjet za lovni turizam.


Mnogi misle kako su zaštita prirode i lovstvo nespojivi. Lov nije samo odstrjel divljači. Lov je nešto puno više, šire i kompleksnije. To je gospodarenje lovištima, zaštita divljači, očuvanje vrsta, zaštita staništa… Lovni turizam sve više postaje turistička grana, a od presudnog je značenja za zaštitu fonda divljači. S primorske strane Velebita nudi se atraktivan lov na muflone, jelene lopatare i divokoze. Ličani vole istaknuti da je naš zavičaj zemlja medvjeda, vukova i sokolova. Vama lovcima zahvaljujem što skrbite o divljači i njihovim staništima i iskreno čestitan dan Svetog Huberta, patrona lovstva, naglasio je župan Ernest Petry.


SURADNJA ZA POŽELJETI


Čestitke lovcima uputila je  i  izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica poljoprivrede  Marija Vučković.


-Drago mi je što ste za 13. po redu proslavu Svetog Huberta odabrali nacionalno svetište Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. S nama su danas lovci od Osijeka do Dubrovnika. Danas odajemo počest svim onim lovcima koji nisu više s nama, a dali su svoje živote za Domovinu, svoj dom  i obitelji. Obilježavamo Dan Svetog Huberta, slijedeći njegove  pravila, odnos prema lovu i divljači. Govoreći prije mene župan Petry je naglasio važnost lovstva i naveo samo neke detalje o tome što sve lovci rade. Lovstvo je prije svega rekreativna djelatnost, rekreativni turizam koji u svijetu ima sve više poklonika. Ono što moramo zahvaliti lovcima jest skrb o divljači, ali i očuvanje prirodnih staništa bez kojih ne bi bilo divljači niti bioraznolikosti.


Ovo je također prigoda da kao ministrica poljoprivrede opet istaknem odličnu suradnju s Hrvatskim lovačkim savezom i očuvanju naših prirodnih resursa. To je bogatstvo što se očituje u šumama, vodi i čistom zraku koje ne smijemo zaboraviti niti u ovo vrijeme bremenitih međunarodnih odnosa i rata u Ukrajini. U  vrijeme klimatskih promjena naši poljoprivrednici su prvi na udaru. Naša zadaća nije laka, a u njezinom rješavanju su svi važni, svatko na svoj način, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Lovce je pozdravila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević rekavši kako lovcima počiva velika odgovornost koju iskazuju u gospodarenjima lovišta u cjelini, pomno skrbeći o ekološkom aspektu, zdravlju šuma i divljači.


U ime Županijskog lovačkog saveza u Udbini je danas bio tajnik Mile Ugarković. Svi sudionici sudjelovali su u zajedničkoj milenijskoj fotografiji Šime Strikomana formirajući ispred Crkve hrvatskih mučenika  oblik vuka. Nakon misnog slavlja lovci-branitelji položili su Spomen-kamen svim preminulim lovcima braniteljima u Spomen parku Crkve hrvatskih mučenika.