Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Posjet Japanu

Njemački kancelar Scholz u Tokiju radi jačanja gospodarske suradnje

Autor: Hina

18.03.2023. 12:38
Njemački kancelar Scholz u Tokiju radi jačanja gospodarske suradnje

Foto: ReutersJapan želi ojačati svoju gospodarsku suradnju s Njemačkom, rekao je japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura na sastanku s njemačkim kolegom Robertom Habeckom u Tokiju, kamo je u subotu stigao njemački kancelar Olaf Scholz radi bilateralnog sastanka između vlada dviju zemalja.


“S obzirom na drastično izmijenjenu međunarodnu situaciju, jačanje strateške suradnje između naših dviju zemalja, uključujući oblikovanje međunarodnog poretka, od velike je važnosti”, rekao je Nishimura na otvaranju prvih bilateralnih konzultacija između vlada dviju država.


Njemački kancelar Olaf Scholz i šestero njegovih ministara sletjelo je u Tokio u subotu. Scholz će se susresti s japanskim premijerom Fumijom Kishidom kako bi razgovarali o čvršćim gospodarskim vezama između dviju zemalja.
Očekuje se da će u središtu razgovora biti međunarodna suradnja, pri čemu Berlin traži načine da smanji svoju gospodarsku ovisnost o kineskim sirovinama usred poremećaja u globalnim lancima opskrbe.


Japan, koji također naveliko uvozi sirovine, prošle je godine izglasao zakon o gospodarskoj sigurnosti, koji njemačka vlada doživljava kao dobar primjer.


Habeck je rekao da su klimatski neutralni energenti također jedno od područja za razvoj bliske suradnje.


“S obzirom na zbližavanje Kine i Rusije i podjelu globalnog gospodarstva, udruživanje zapadnih zemalja je tim važnije”, kazao je Nishimura.


Njemačka je najvažniji trgovinski partner Japana u Europi, a Japan je drugi najveći trgovinski partner Njemačke u Aziji nakon Kine.


Očekuje se da će obrambena pitanja također biti tema razgovora između Scholza i Kishide.


Njemačke oružane snage su već poslale bojni brod i borbene mlazne zrakoplove u pacifičku regiju kako bi osnažile suradnju s tamošnjim prijateljski nastrojenim snagama. Njemačka ponovno namjerava sudjelovati u vojnim vježbama ove godine.


Kancelara prate još i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar financija Christian Lindner, među ostalima, te poslovna delegacija od 11 članova.


Scholz je u travnju prošle godine odabrao Japan kao svoje prvo odredište u regiji. Njegovi prethodnici Angela Merkel i Gerhard Schroeder su najprije odlučili posjetiti Kinu.