Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Njemački kancelar

Scholz očekuje da će odnosi Srbije i Kosova ubrzo zatopliti

Autor: Hina

07.03.2023. 17:25
Scholz očekuje da će odnosi Srbije i Kosova ubrzo zatopliti

Foto: ReutersNjemački kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak nakon susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom u Berlinu kako očekuje brze rezultate dogovora oko budućih odnosa Srbije i Kosova na temelju sporazuma Europske unije o normalizaciji odnosa dviju zemalja.


“Polazim od toga da ćemo uskoro dobiti dobre i konstruktivne rezultate”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz osvrćući se na prošlotjedne razgovore o normalizaciji odnosa između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.


Scholz je rekao kako on primjećuje postojanje „visokog stupnja spremnosti“ za rješavanje pitanja budućih odnosa.
„Postoji velika spremnost da se ostvari ono što se tako dugo vremena činilo neostvarivo. To bi bilo dobro ne samo za mir nego i za razvoj Kosova i Srbije”, rekao je njemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za medije.


Scholz je podsjetio da njemačko-francuski plan podržavaju Europska unija i SAD i dodao da je prijedlog sveobuhvatan i da ga “jako podržavaju Njemačka i Francuska”, kao i Europsko vijeće u Bruxellesu.


Edi Rama, koji je u utorak boravio u jednodnevnom posjetu Berlinu, rekao je kako i Albanija pozdravlja normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.


„Albanija pozdravlja plan između Srbije i Kosova. To je realističan plan koji donosi dugo očekivanu normalizaciju“, rekao je Rama.


Vučić i Kurti su razgovarali prošli tjedan u Bruxellesu o planu EU-a za normalizaciju odnosa ali je najavljeno kako se još treba dogovoriti oko detalja.


Plan ne predviđa službeno međusobno priznavanje ali donosi priznavanje dokumenata, a Srbije je prihvaćanjem plana pristala na to da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.


Scholz i Rama su nakon susreta najavili održavanje sljedećeg susreta zapadnobalkanskih zemalja i EU-a u sklopu tzv. Berlinskog procese u listopadu u Tirani.


Njemački kancelar istaknuo je kako bi htio zemlje zapadnog Balkana „pozdraviti što je prije moguće“ kao članice Europske unije. Scholz je dodao kako Albanija, koja također pregovara o punopravnom članstvu u EU, na tom putu ostvaruje dobar “napredak“.