Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

oluja

Nevrijeme, kiša, pijavice u Splitu i široj okolici

Autor: Hina

30.08.2023. 15:29
Nevrijeme, kiša, pijavice u Splitu i široj okolici

Foto: Zvonimir Barisin / PixsellGrad Split i njegovu širu okolicu iza podneva je zahvatilo nevrijeme uglavnom praćeno snažnom kišom, jakom grmljavinom i brojnim pijavicama, no srećom za sada nema ozlijeđenih osoba, niti šteta na objektima. Treći dan zaredom područje cijelog Jadrana je pod utjecajem jake sredozemne ciklone, a danas je njezin centar pozicioniran iznad sjevernog Jadrana.


Današnja ciklona ima neka obilježja izvantropske oluje, rekao je Hini  Rade Popadić iz Crometea


“Oblaci te iste ciklone utječu na vrijeme u Dalmaciji, a osobito je zanimljivo bilo na splitskom području iza 12 sati. Prva dva dana su pijavice zabilježene na sjevernom Jadranu međutim srijeda je donijela najviše pijavica splitskom akvatoriju. Na splitskom ih je području tako bilo barem desetak što je neobično”, tvrdi Popadić.
Radarska snimka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) otkrila je da je oblak iznad Splita bio visok čak 12 kilometara, a o tome koliko je taj oblak bio lokalnog karaktera govori i podatak da je u zapadnom dijelu grada do 13 sati danas palo 35 litara kiše. U isto vrijeme na istoku Splita nije pala ni kap kiše.


Popadić tvrdi da će kolovoz na cijelom Jadranu biti klasificiran kao iznimno kišan mjesec, a biti će i nešto hladniji od višegodišnjeg prosjeka.


Nestabilno vrijeme je blizu kraja, to znači do sutra. Na moru će biti nestabilnosti u četvrtak do jutra ili na jugu Dalmacije do sredine dana.


“Već sutra ćemo vidjeti djelomično smirivanje vremena, a od petka potpuno tako da će petak, subota i nedjelja biti sunčani. A dobra vijest za ljubitelje topline je da će u nedjelju temperature u cijeloj Dalmaciji prelaziti 30 stupnjeva. Nema povratka velikim vrućinama”, zaključio je Popadić.


U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita nisu imali pozive za intervencijom.