Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

STRANI RADNICI

Nepalac vozi Riječane: 'Oduvijek sam želio doći u Europu. Zasad sam zadovoljan'

Autor: Portal ZL

25.11.2023. 21:46
Nepalac vozi Riječane: 'Oduvijek sam želio doći u Europu. Zasad sam zadovoljan'

Foto: Screenshot: HRTPoslodavci u Hrvatskoj u posljednje se vrijeme suočavaju s nedostatkom radne snage, pa sve više zapošljavaju strane radnike iz susjednih , ali i dalekih zemalja. Među vozačima jednog od vodećih autobusnih prijevoznika u Hrvatskoj odnedavno je i 41-godišnji Netra Bogati, koji je u Rijeku stigao u srpnju iz dalekog Nepala, piše HRT.


– Mnogo mladih ljudi napušta našu zemlju u potrazi za boljim poslom. Oduvijek sam želio doći u Europu. Preko agencije u Nepalu saznao sam da ovaj prijevoznik traži vozače, pa sam odlučio doći u Hrvatsku. Volim ovaj posao i zasad sam zadovoljan, rekao je Netra za HRT.


Posljednjih godina broj izdanih radnih dozvola za strance porastao je više od pet puta – ističu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.
– Ukupno je izdano 147 tisuća radnih dozvola na razini cijele Hrvatske do 31. listopada ove godine. Najveći broj radnih dozvola, skoro 40 posto, izdano je industriji i graditeljstvu, nakon toga slijedi ugostiteljstvo i turizam te proizvodne industrije, promet, veze i trgovina, govori za HRT Maša Smokrović, predsjednica regionalnog ureda HUP-a, Rijeka.