Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

STRANI RADNICI

Filipinac na radu u Hrvatskoj: 'Ovo je moj san. Plaća mi je 800 eura'

Autor: Portal ZL

17.10.2023. 14:03
Filipinac na radu u Hrvatskoj: 'Ovo je moj san. Plaća mi je 800 eura'

Foto: Screenshot: HRTStrani radnici koji žive u Hrvatskoj su za HRT-ovu emisiju Labirint ispričali svoje priče. – Kad sam došao iz Indije u Hrvatsku, platio sam 6000 € za radnu dozvolu. Dakle, imam kredit. Sada šaljem novac svojoj majci. Oni će otplatiti kredite, kazao je Indijac Sandeep D’souza.


Još veći kredit dignuo je Niroy Pokhrel iz Nepala koji je u Hrvatskoj od prošle godine i radi u samoborskoj građevinskoj tvrtki s još 10 sunarodnjaka. – Kad sam došao 2022. još je vrijedila kuna. Tako da moram platiti oko 50.000 kuna. U eurima oko 7000 € sam uzeo na zajam, platio agenciji i došao ovamo, otkriva Niroy.


Kad je Nazrin Timmapur prvi put došla prije šest godina, kako bi platila 2500 eura indijskoj agenciji poduzela je drastične mjere. Samohrana majka s troje djece, bez prihoda, založila je svoje zlato.  – Založila sam zlato u banku. Uzela sam kredit od banke i dala taj novac agentu i nakon što sam došla ovdje, 6 mjeseci sam svaki mjesec slala novac banci i pokrila dug, priča Nazrin. Mnogo novca svaki mjesec šalje kući jer ondje ima dvoje djece kojima plaća školovanje. – Svaki mjesec njima šaljem svoju plaću, a ovdje trošimo plaću moje kćeri, otkriva.


“Ovo je moj san”
Filipinci Jaypee Jagorin i Jean Cortes rade u proizvodnji posljednje dvije godine. I željeli bi u Hrvatskoj ostati.


– Pa, to je to. Ovo je moj san. Prijavio sam se jer je plaća visoka, eto zašto. Onda sam vidio ljude ovdje. Dobri, prijateljski nastrojeni. Ne znam, možda ću tražiti boravište ovdje zbog moje kćeri. Ovdje je rođena. U Hrvatskoj, govori Jaypee. Kaže kako bi želio da mu kći živi u Hrvatskoj.


– Jer znate, isto je na Filipinima kao i ovdje, ali velika plaća. 800 eura je moja plaća, ponekad pošaljem 300 eura na Filipine, kaže Jaypee i dodaje da je 500 eura dovoljno za njegovu malu obitelj.